De har legat inomhus sedan i början av oktober, innan frosten kom.
12 feb 2015
Ett nytt kapitel för oss. Fram med största förskäraren för att dela den minsta mitt itu, gröp ur kärnorna, och ta tillvara på kärnorna endera rosta dem eller spara för framtida sådd. Ena halvan har vi använt till soppan och den andra halvan ligger i kylskåpen så länge. Eftersom vi gjorde soppa denna gång skar vi ner den i mindre bitar ca 4 cm stora. Skalen på squashen är riktigt hårt och även här blev det stora kniven för att rensa bort det. Det blev ca ett kilo denna gång.
Soppan vi gjorde blev jättegod, mycket smak. Hittade ett recept på nätet på farbror Gröns hemsida.
Lägger ut den i repris här.
Ingredienser:
900-1000g squashkött tärnat i 3-4cm stora bitar
1 stor gul lök (vi använde en purjolök istället)
2 dl äppelmust, cider eller vin ( det blev 3 dl vitt vin och 4 dl vatten)
4,5-5 dl vatten
3 dl grädde
1-3 kryddmått nymortlad svartpeppar
2-4 msk olivolja
1- 2 tsk salt, gärna örtsalt
1-2 vitlöksklyftor
Buljong efter tycke, smak eller behov (vi använde grönsaksbuljongtärning 2 st.)
Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Finhacka därefter lök och vitlök och hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs därefter löken, vitlöken och pumpan och tillsätt alla kryddor. Häll därefter på vattnet och äppelmusten och låt soppan koka i 40-60min. Mosa eller stavmixa därefter soppan och tillsätt grädde och ev buljong. koka upp, smaka av med salt, peppar och ev buljong. Den här soppan passar väldigt bra med en eller två skivor nybakt rågsurdegsbröd.
Receptet taget från farbrorgron.blogspot.se
Finns många fina recept på nätet. Dessutom har Runåbergs fröer sammanstället ett recepthäfte med massor av olika recept. Väl värt att beställa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar