Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

söndag 22 februari 2015

Litet av varje

Vaknade upp med en decimeter tung blötsnö, nu har vi bara gjort en skyffelbred gång så får vi se om naturen kan göra sitt denna gång. Varken snödroppparna eller vintergäcken bryr sig om snön utan blommar så fint.
Morgonpromenaden blev kort denna dag bara 3568 steg, iPhonen håller koll automatiskt, om inte Berit gör det förstås.
DN fick sin beskärda del, kulturen blir min del då den andra redan är upptagen. Trenters Sturemordet som går som serie får sin beskärda del av intresset. Egentligen är avsnittet väl kort, men det håller intresset uppe, har läst den men längesedan, så minnet  är dessvärre kort.

SeniorNet Sollentuna håller årsmöte 4 mars klockan 14.00, Tors Backe
glöm inte att anmäla er senast 26 februari det är begränsade sittplatser.
Anmäl dig här i så fall.

I förra veckan så skulle jag så mina Rudbeckior Prairie Sun, den behöver litet tid på att utveckla sig och blomma tidigare, det var bara det att jag inte hade tagit reda på fröna i fröställningarna.
Det blev att avsätta en hel förmiddag till det plocket.
Här är resultatet i alla fall.
Jag sorterar ut frön från fröställningar och separerar allt "fnas" får en ren sådd då. Nyser du då så är det förkylt så att säga. Det finns de som bara smular hela fröställning inklusive "fnaset". Här är tillräckligt med frö för flera år nu.
I lördags så bredsådde jag dem. Tog en av de sparade svarta lådorna man får vid köp i affären.
I botten på lådan är det planteringsjord U-jord och nästa lager är det såjord. Platta till försiktigt och vattna lätt, jorden skall vara fuktig men inte blöt. Sprid ut frön, inte alltför tätt, därefter ett tunt lager med såjord.
Placera plast ovanpå med några små ventilationshål i plasten, tills det grott. Annars så kan man inhandla ett odlingstråg med plasthuv där man kan reglera fuktigheten.

Det finns också flera Rudbeckiasorter som är ljusgroende, då får man strö frön ovanpå den fuktade jorden och platta till så frön har kontakt med jorden och sedan plast över.

 

Nu ar paprika och Chili färdiga för omplantering idag eller i morgon. Th. så ser ni bredsådden av Rudbeckian. Locket har en reglerbar huv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...