Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

söndag 22 februari 2015

Litet av varje

Vaknade upp med en decimeter tung blötsnö, nu har vi bara gjort en skyffelbred gång så får vi se om naturen kan göra sitt denna gång. Varken snödroppparna eller vintergäcken bryr sig om snön utan blommar så fint.
Morgonpromenaden blev kort denna dag bara 3568 steg, iPhonen håller koll automatiskt, om inte Berit gör det förstås.
DN fick sin beskärda del, kulturen blir min del då den andra redan är upptagen. Trenters Sturemordet som går som serie får sin beskärda del av intresset. Egentligen är avsnittet väl kort, men det håller intresset uppe, har läst den men längesedan, så minnet  är dessvärre kort.

SeniorNet Sollentuna håller årsmöte 4 mars klockan 14.00, Tors Backe
glöm inte att anmäla er senast 26 februari det är begränsade sittplatser.
Anmäl dig här i så fall.

I förra veckan så skulle jag så mina Rudbeckior Prairie Sun, den behöver litet tid på att utveckla sig och blomma tidigare, det var bara det att jag inte hade tagit reda på fröna i fröställningarna.
Det blev att avsätta en hel förmiddag till det plocket.
Här är resultatet i alla fall.
Jag sorterar ut frön från fröställningar och separerar allt "fnas" får en ren sådd då. Nyser du då så är det förkylt så att säga. Det finns de som bara smular hela fröställning inklusive "fnaset". Här är tillräckligt med frö för flera år nu.
I lördags så bredsådde jag dem. Tog en av de sparade svarta lådorna man får vid köp i affären.
I botten på lådan är det planteringsjord U-jord och nästa lager är det såjord. Platta till försiktigt och vattna lätt, jorden skall vara fuktig men inte blöt. Sprid ut frön, inte alltför tätt, därefter ett tunt lager med såjord.
Placera plast ovanpå med några små ventilationshål i plasten, tills det grott. Annars så kan man inhandla ett odlingstråg med plasthuv där man kan reglera fuktigheten.

Det finns också flera Rudbeckiasorter som är ljusgroende, då får man strö frön ovanpå den fuktade jorden och platta till så frön har kontakt med jorden och sedan plast över.

 

Nu ar paprika och Chili färdiga för omplantering idag eller i morgon. Th. så ser ni bredsådden av Rudbeckian. Locket har en reglerbar huv.

onsdag 18 februari 2015

Nu är det vår?



Kan inte bara låta bli och visa upp vårblommorna som stack upp näsan så fort snön var borta.



tisdag 17 februari 2015

Mera vintersquash

Sen förra bloggen har vi inmundigat hela den squashen och gjort soppa på den enligt receptet på sidan. Det blev riktigt bra så det receptet finns numera i min Ipad.

Nu så är det dags att ta nummer två av två olika anledningar. Den ena för att vi ville ha något förrätt till kommande gäster, och den andra är att man kan få små skador på skalet som efter tid kan förstöra den.
Sagt och gjort nummer två vägde över fyra kilo, och dela den och ta bort skalet tar sin tid.
Här är dock resultatet denna gång.

Av 2/3 delar av det uppskurna blev det ca 2½ soppa, resten skall vi ugnsbaka och ha till dagens middag.

Vi har använt Tarek Taylors recept denna gång som omväxling.

Pumpasoppa med apelsin och chili

4-6 port
  • 400 g butternut squash (Går lika bra med vintersquash)
  • 2 gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 palsternacka
  • 1 röd chili
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kruka salvia
  • 3 msk olivolja
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 apelsiner
  • salt och peppar
Skär pumpan i 1x1 cm stora bitar. Skala och hacka lök, vitlök, palsternacka och chili. Fräs i olivolja tillsammans med kryddorna, som först finhackats. Tillsätt vin, kycklingbuljong och apelsinsaft. Låt koka tills alla grönsakerna är riktigt mjuka. Smaka av med salt. Plocka upp örtkvistarna och mixa soppan slät. Servera genast.

Så till det man söker på nätet för att hitta andra recept än de man har så hamnade jag på
bloggen daylily-potager.blogspot.se. Litet större än min tomatodlingar. Anette som driver bloggen hade precis dagen innan lagt ut en blogg om vintersquash och dessutom gjort en film runt tillagningen.
Här har ni filmen;


Det blir alldeles utmärkt att göra som Anette och ugnsbaka återstoden och sedan frysa in den.

Vill du se hela Plusprogramet med Tareq

http://www.svt.se/plus/se-program/plus-avsnitt-10


måndag 16 februari 2015

Vad heter blomman?

Någon gång under förra tidiga sommaren sådde jag i det land vi har bönor av olika sorter, ett såband med olika fröer som "skulle avskräcka sniglar". och som skydd mot de nysådda bönorna.
Skeptisk naturligtvis.
Jag hittade dessa frön hos Liedl, där jag också köpte tomatplantor väldigt billigt när det begav sig.
Jodå, det blev en "mur" med blommor av olika sorter, riktigt trevligt i och för sig, men några sniglar kryssade elegant emellan muren i alla fall. Så var det med det.
Frampå hösten när det blommat färdigt så fanns det en blomsort som hade producerat ett fint fröhus som jag tog tillvara på och som en torkad bukett fick plats i en lampa vi har på väggen. Kunde också ta tillvara en del frön som dök upp nu när det blev inventering av fröpåsarna.
Problemet var att jag inte hade en aning om vad det var för blomma. Fram med kameran och tog nedanstående bilder.







Odla.nu har på sin hemsida ett stort forum för information, frågor och svar bl.a. Loggade in där på mitt konto. Lade ut bilderna och fick svar inom ett dygn, kollade sedan upp vidare på nätet, där det fanns bilder på blomman.
Så det är bra att vara medlem i ett så stort forum som Odla.nu med tusentals medlemmar.










Så här kommer svaret på frågan.








Jungfrun i det gröna
Nigella damacena

torsdag 12 februari 2015

Vintersquashsoppa

Nu så har vi tagit en av våra vintersquash, Hubbard Large Blue till att göra soppa av.
De har legat inomhus sedan i början av oktober, innan frosten kom.


12 feb 2015

Ett nytt kapitel för oss. Fram med största förskäraren för att dela den minsta mitt itu, gröp ur kärnorna, och ta tillvara på kärnorna endera rosta dem eller spara för framtida sådd. Ena halvan har vi använt till soppan och den andra halvan ligger i kylskåpen så länge. Eftersom vi gjorde soppa denna gång skar vi ner den i mindre bitar ca 4 cm stora. Skalen på squashen är riktigt hårt och även här blev det stora kniven för att rensa bort det. Det blev ca ett kilo denna gång.

Soppan vi gjorde blev jättegod, mycket smak. Hittade ett recept på nätet på farbror Gröns hemsida.
Lägger ut den i repris här.
Ingredienser:
900-1000g squashkött tärnat i 3-4cm stora bitar
1 stor gul lök (vi använde en purjolök istället)
2 dl äppelmust, cider eller vin ( det blev 3 dl vitt vin och 4 dl vatten)
4,5-5 dl vatten
3 dl grädde
1-3 kryddmått nymortlad svartpeppar
2-4 msk olivolja
1- 2 tsk salt, gärna örtsalt
1-2 vitlöksklyftor
Buljong efter tycke, smak eller behov (vi använde grönsaksbuljongtärning 2 st.)


Gör så här: Dela pumpan mitt itu och gröpa ur kärnorna ( rosta gärna kärnorna i ugnen och garnera soppan med dem). Klyfta därefter pumpan och skala bort skalet med en vass kniv. Skär pumpan i 3-4 cm stora bitar. Finhacka därefter lök och vitlök och hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs därefter löken, vitlöken och pumpan och tillsätt  alla kryddor. Häll därefter på vattnet och äppelmusten och låt soppan koka i 40-60min. Mosa eller stavmixa därefter soppan och tillsätt grädde och ev buljong. koka upp, smaka av med salt, peppar och ev buljong. Den här soppan passar väldigt bra med en eller två skivor nybakt rågsurdegsbröd.

Receptet taget från farbrorgron.blogspot.se
Finns många fina recept på nätet. Dessutom har Runåbergs fröer sammanstället ett recepthäfte med massor av olika recept. Väl värt att beställa.


måndag 2 februari 2015

Videungen får sova ett tag till

Jaha, så blev det dags att plocka fram snöslungan i veckan, tur att den fanns, snön som var vattenbemängd var alldeles för tung att ta bort från vår stora garagegång med skyffel.

Som det ser ut just nu så " än så är det långt till vår". Men jag trotsar vädrets makter och sådde en del av mina paprikor söndag en vecka sedan. I fredags så satte jag igång min inomhusdrivbänk med ljus och värme från lysrören där jag får en jämn värme på 25 grader, paprikafrön bl.a. trivs utmärkt.
Under lördagen visade sig de första fröna att det var liv och idag måndag så har det börjat spira överallt.
Idag fick jag med posten litet fler frön från Runåbergs fröer, två paprika " Ferenc Tender" och " Hungarian Boldog" en litet mer kryddig sådan, kan användas både färsk och torkad, samt en chilipeppar " Hungarian yellow wax hot" .
Sedan kunde jag inte  gå förbi deras utbud av tomatfrön heller, men bara en pastatomat " Black Plum" en gammal rysk sort. Som fullmogen utmärkt till pastan, tar man den litet tidigare så får man en fin salladstomat.
Paprikor och chilin sår jag direkt nu också, tomaterna börjar jag  sakta så i mitten på månaden.

Än så är det fortfarande plats under lysrören, funderar om jag inte skall så litet sallad också, eller litet basilika.




Skickat från min iPad



Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...