Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

lördag 27 september 2014

Mina tomater 3

Hösten kommer med stormsteg. Utetomaterna har i stort sett gjort sitt för i år. De som fortfarande faktiskt mognar är de små tomaterna typ Bärnsten, Marzano, små Plommontomater, Angelle, men det är nog bara fråga om några dagar till beroende på vädret..
I växthuset gör värmefläkten tjänst och håller temperaturen någorlunda drägligt. I år så håller jag nog det öppet några veckor till.
En del gröna tomater har fått komma ner i burkar som syltade gröna tomater
Tomatmarmelad är gjorda på de mogna. Inte dumt att ha till kaffet med kex och skorpor.
Här ett recept från ICA på syltade tomater:
http://www.ica.se/recept/syltade-grona-tomater-2017

Vid ett tillfälle så fick vi en burk med tomatmarmelad från Öland, Birgittas matbod , jättegod, och så hittade jag motsvarande recept på nätet från en blogg Moma´s Kitchen som vi prövade.
Lycka till

Tomat- & Ingefärsmarmelad

  • 500 g tomater, jag hade mormors egenodlade körsbärstomater
  • Saften från en citron, samt skalet (bara det gula) från hälften av citronen.
  • 0,5 dl vatten
  • 3,5 dl syltocker
  • Knappt en matsked finriven ingefära
Gör så här: 
  1. Skär tomater i klyftor om du använder körsbärstomater, annars i mindre bitar.
  2. Skär bort allt det vita från citronskalet och skär det i mycket små bitar.
  3. Koka tomater, citronskal, vatten och saften från citronen under lock i ca 20-30 min.
  4. Ta grytan från värmen och rör ner socker och ingefära. Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 min.
  5. Låt marmeladen stå några minuter och häll upp den i rena varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

Fortsättningen på mina tomater


Purple Calabach

Alldeles ny för min del. Två har mognat nu, och jag har redan av de tagit frö till nästa år.
Fem stjärnor av oss båda, vilken arom.
Kopierar Impectas text eftersom jag köpt frön där.
TOMAT 'Purple Calabash' i gruppen Grönsaksväxter / Fruktgrönsaker / Tomat / Speciella hos Impecta Fröhandel (96981)  
TOMAT 'Purple Calabash'
Art nr:
96981
Kulturarvssort från 1600-talet. Stora, plattrunda, fårade frukter på 100-180 gram. Rödsvarta med purpurgrön krage och saftigt, purpurrött fruktkött med intensiv arom. En av de godaste och mest smakrika tomaterna. För växthus och varma utelägen. Uppbindes. Amatörsort. Odling från frö:Förkultiveras inomhus i krukor februari-april. Fyll krukorna med 2/3 planteringsjord och 1/3 såjord ovanpå. Håll sådden vid 22-25 grader, efter groning 18-20 grader och så ljust som möjligt. Utplanteras efter avhärdning i växthus eller på varmt frilandsläge när frostrisken är över. Uppbindes. Sidoskotten tjyvas.
Pris: 39.50 kr
 
Funcu
Vår absoluta favorit. Tidig, jättegod den man väntar på, då vet man att sommaren är här. Bra arom, krämig. Är redan nu uppäten bara en del mindre kvar.

 
Great White
 
Här är ytterligare en ny tomat för min del, till trots för att den är från 1800-talet.
 
 
Den första vita stora tomaten jag odlat, övergår litet i gult när den är fullmogen, vänta inte för länge och lura dig att den inte är mogen! Smakar bra men inte den fulla arom som flera av de andra har. Men absolut den får sin plats i menageriet.
 
Hittade följande dressing om man vill bryta av med den naturella smaken. Här använde vi Great White.

Skär tomaterna i skivor
Salta lätt och låt de stå någon timma så att de släpper vätska.
Blanda ihop nedanstående:
Finhacka några vitlöksklyftor efter smak

1 msk god vinäger (jag har en gammal balsamvinäger, säkert 20 år vid det här laget, tog ca en tesked av den)
½ dl olivolja
svartpeppar
Riven eller hackad färsk basilika
spadet från tomaterna
Blanda ihop allt detta, och sätt till litet citronsaft.
Häll över tomaterna
Låt det stå ett par timmar så vätskar sig tomaterna  mera




Costoluto Genovese
 
Ännu en ny italienare, 1900-tal. Ännu en med plattrunda fårade tomater mörkröd till färgen. Härlig krämig med god arom. Jag gillar den i sallad, men för man mycket av den så är den utmärkt i matlagningen. Egentligen så tycker jag det är synd att göra så.



 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...