Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

fredag 12 september 2014

Mina tomater 1

I allt så blev det över 25 olika sorter i år.

En del tidiga och en del som tar god tid på sig.
Funcu
Ursprungligen så köpte jag frö till denna tomat hos Åke Truedsson som är gurun vad gäller tomater.
Funsu eller Funcu är en låg busktomat, determinat, dvs den behöver inte tjuvas och behöver sällas stöttas. Den är tidig och ger bra med frukt. Tomaten är söt och krämig passar bra till tomatsallat.
Min absoluta favis eftersom den är tidig kommer först av alla och dessutom smakar riktigt gott.

Black from Tula

En nyhet för ett par tre år sedan. Tror jag skrev om den för ett par år sedan- Tula är en stad i Ryssland. Här är adressen till Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tula . Den är inte riktigt svart
men väldigt mörk, och har och är grönaktig vid skaftet. Stora, goda frukter på cirka 300 gram. Söt, fyllig smak med saftigt fruktkött. Den behöver växthuset eller om du har en varm södervägg. den är indeterminat, dvs skall tjuvas.
 Bärnsten

Den här tomaten fann jag på Coop i frukten. Den är stor som en kvisttomat, smaken är ganska söt och köper du den i affären sent på hösten framåt, så är det här en tomat som fortfarande smakar som sommartomaterna.
Den här står utomhus hos mig på en kortvägg tillsammans med alla övriga småtomater.

Plommon

Det finns massvis med tomter namnade plommon, det här är också en sort som jag tagit frö av genom att köpa i affären. Kommer inte ihåg namnet just nu. Mognar relativt tidigt, är robust, och håller länge även som plockad, söt och god, barnbarnens favorit så det gäller att ha mer än en planta. Är också köldtålig där utefter kortväggen.





Brandyvine


Det här är en gammal tomat, kulturarv. Från 1885. En av de mest smakrika, äldre sorterna. Stora, rosa, plattrunda frukter på 200-400 gram, helt genomfärgade med fyllig underbar smak

 
 
Flavorino
 
Det blir mycket tjat om att ta frö från köpetomater,men här ytterligare en som har artat sig väl, och som smakar och ser ut som originaltomaten. Det där med att ta frö på detta sätt kan ha sina sidor. Många odlade tomater är sk. F1 två genetisk olika föräldrar, tar man frö där så kan de blivande tomaterna dela upp sig och inte alls bli den tomat man egentligen vill ha. Ingenting att ha om man vill odla i flera år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...