Oaxacan Jewel
Oaxacan Jewel är en ny bekantskap för mig. Den har fått många goda vitsord som högväxande bifftomat med en härligt god söt smak och dessutom färgglad. Att den är en bifftomat kan man se på blommorna som kommer fram nu. De är inte av den vanliga tomatutseendet utan är mycket mer kraftiga och täta.
Piennolo tomater
Pomodorino Del Piennolo del Vesuvio DOP
Fritt översatt: Små tomater upphängda i snöre uppvuxna på Vesuvius enligt de strikta regler som är föreskrivna. (och kontrolleras)
Egentligen är det kanske feluttryck när det gäller dessa tomater. En Piennolo på italienska är tomater upphängda i en snörslinga som hängs upp för en förvaring i köksfönstret eller någon annanstans och där tomaterna har litet kraftigare skal och är hållbara flera månader in på kommande året.
Det finns endast fem olika sorter som är godkända att kallas Pomodorini Del Piennolo Del Vesuvio DOP. Är omgärdade med kraftiga regler för att inte försämra produkten, smak m.m.
Amatörodlare som vi har svårt att få tag på själva sortnamnet så ofta får de olika namn beroende på var man fått tag i dem. Som exempel har en odlare i södra Stockholm köp sina på NK, Den heter följaktligen KP dvs Kenneths Piennolo.
På höstarna letar sig en del Piennolos upp till vissa affärer i Stockholm men betingar åtskilliga hundratals kronor per kilo. De brukar väga runt två kilo per förpackning.
Kerstins Piennolo
Som sagt, det finns många italienska piennolos som tas hem eller köps i affärer. Denna piennolo sådde jag ganska tidigt mitten på februari den blommar för fullt och har som synes redan bildat några frukter, så nu är det bara att väntaLidl säljer vara år så här dags lådor med tomater.
Jag har köpt tidigare och även sparat frön med gott resultat. Samtliga tre sorter är goda, ger mycket och väl värda att dra upp. Visas tycker de är en katt bland hermelinerna, men man sparar årskilliga veckor i alla fall.
En vecka senare så ser det ut så här
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar