Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

måndag 9 april 2018

Att toppa en tomat

Av någon underlig anledning så har det blivit inne med att " halshugga" sina tomater i tid och otid.
Man refererar till bl.a. farbror Gröns blogg. En utmärkt sådan som jag kan rekommendera. De har bl.a stadsodlingar, takodlingar föreläsningar m.m.
I en information så talade man om som de har behov av att få många plantor, att toppa plantorna för att ta fler skott och på så sätt få fram fler plantor i stället för att gå den långa vägen med att så nya frön.
Normalt för oss amatörodlare finns ingen anledning att som man säger halshugga (vilket namn förresten), i normalfall om man har höga tomatplantor som man toppar för att inte växa till sig mer utan för att få en bättre skörd.
Toppar man en planta tidigt i uppdragningen så innebär det en försening, ny utveckling av grenar, nya blomanlag på flera veckors försening av mogna tomater.
Vill man exempelvis dra upp två stänglar så kan man naturligtvis använda sig av att toppa. Min erfarenhet är då att göra det tidigt i uppväxten. Det finns också ett annat sätt att skapa två stänglar genom att låta en av tjuvarna växa till sig, på så sätt stör man inte tillväxten av plantan.

Ytterligare ett annat exempel, så är man inte bunden till punkt och pricka att låta en busktomat eller högväxande växa i sitt format.
Här nedan så har jag en bild på en Riesentraube vilken brukar tjuvas, men jag låtit alla tjuvar växa till och fått en planta som verkligen ger sjufallt tillbaka. Det blev många kilo av en god söt tomat en gammal favorit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...