Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

tisdag 24 april 2018

Julrosen

 

Vår fina julros tyckte det var för kallt och massa snö så den beslöt att flytta sin blomning

 
 
 
 

måndag 23 april 2018

Oaxacan Jewel

 
 




Oaxacan Jewel är en ny bekantskap för mig. Den har fått många goda vitsord som högväxande  bifftomat med en härligt god söt smak och dessutom färgglad. Att den är en bifftomat kan man se på blommorna som kommer fram nu. De är inte av den vanliga tomatutseendet utan är mycket mer kraftiga och täta.

Piennolo tomater
Pomodorino Del Piennolo del Vesuvio DOP
Fritt översatt: Små tomater upphängda i snöre uppvuxna på Vesuvius enligt de strikta regler som är föreskrivna. (och kontrolleras)
Egentligen är det kanske feluttryck när det gäller dessa tomater. En Piennolo på italienska är tomater upphängda i en snörslinga som hängs upp för en förvaring i köksfönstret eller någon annanstans och där tomaterna har litet kraftigare skal och är hållbara flera månader in på kommande året.
Det finns endast fem olika sorter som är godkända att kallas Pomodorini Del Piennolo Del Vesuvio DOP. Är omgärdade med kraftiga regler för att inte försämra produkten, smak m.m.
Amatörodlare som vi har svårt att få tag på själva sortnamnet så ofta får de olika namn beroende på var man fått tag i dem. Som exempel har en odlare i södra Stockholm köp sina på NK, Den heter följaktligen KP dvs Kenneths Piennolo.
På höstarna letar sig en del Piennolos upp till vissa affärer i Stockholm men betingar åtskilliga hundratals kronor per kilo. De brukar väga runt två kilo per förpackning.



Kerstins Piennolo

Som sagt, det finns många italienska piennolos som tas hem eller köps i affärer. Denna piennolo sådde jag ganska tidigt mitten på februari den blommar för fullt och har som synes redan bildat några frukter, så nu är det bara att vänta






Lidl säljer vara år så här dags lådor med tomater.
Jag har köpt tidigare och även sparat frön med gott resultat. Samtliga tre sorter är goda, ger mycket och väl värda att dra upp. Visas tycker de är en katt bland hermelinerna, men man sparar årskilliga veckor i alla fall.
 
En vecka senare så ser det ut så här
 

onsdag 18 april 2018


 
Här står 138 omplanterade tomater och gossar sig i den goa värmen. Nu gäller det att göra plats för ytterligare 73 tomater som väntar på sin omplantering


Nu så kan man börja tro på att det snart är vår med värme så vinterjackan kan åka av.


tisdag 17 april 2018

LIEDLTOMATER

Liedl har tomater denna vecka. Sex tomater 75:- Det är tre sorter Biff, Plommon och Kvisttomater. De brukar ta slut ganska fort.

Har köpt tidigare, helt ok, även tagit frö från dem och sått om i flera år. Köpte dem för att prova och de var överaskande goda faktiskt. Inga frö som man vill dela med sig då de är namnlösa.


lördag 14 april 2018

Kaniner m.m.

Uti växthuset står två såbrätt och insisterar på att bli omplanterade. Blev litet komplicerat denna helg med aktiviteter.
Sondotter Thyra har tävlingar med sina kaniner på hög nivå i Älta söder om stan. Tur att det är helg så trafiken är acceptabel men 30-40 minuter tar det.
Pappa och sambo är på väg till Madeira så vi har full rulle med kaniner och Thyra och Vilgot.
Helgen går åt till att vi kör fram och tillbaka några gånger. Inga resultat än.
Jodå, nu är vi tillbaka blev inte så dumt, stor rosett och trea i sinn klass, så nu får hon äntligen flytta upp i Svår rak klass

Tiden går åt till att plocka fram grillen för kvällen, och rengöra det man skulle gjort i höstas.

Kollade i pallkragarna med det är fortfarande fullt med frusen jord.


Här en bild på några av pallarna som planteras med  mest tomater i år. Här behövs ingen "Kenneths påle" utan har tillräcklig höjd redan som det är. Byter växtplats och under träkonstruktionen har jag haft bönor. Nu blir det Piennolo olika sorter som får växa där. I flera andra pallar sätter vi busktomater.
Runt dessa pallar har vi rådjursnät annars hade allt varit uppätet.

 
 

Vintergäck med en gammal kärra.

























onsdag 11 april 2018

En snabbis efter påsk


En snabbis så här efter påsk.

I förra veckan så satte jag igång växthuset, det blev för mycket pottor i rummen och på vår vinterbonade balkong, där min hustru mer eller mindre annekterat alla plats.
Hmm, kallas det för att Putenisera tro?

Kollade upp strömförbrukningen, jodå den hade hoppat upp ganska betydligt, men vad gör man inte för sina telningar. Men som jag skrev tidigare det går att hushålla även där.

I dag tisdag när jag skriver detta så är temperaturen dagtid runt 2-4 grader och det blåser men i växthuset var det 28 grader. Om du tittar överst i bloggen så har jag kalla tiden ett extra lager med bubbelplast uppsatt
Idag sätter jag igång fläkt två där termostaten får hålla minimum 12 grader. Det är så lågt jag törs sätta för tomaterna, lägre så slutar de växa. Fläkt ett står på maximum 18 grader.

Här blir det bara några snabba bilder på var jag står i uppdragningen.

Brätt 2, 3 , 4. 100% grodd. Det tog tid med de kom till slut. De mörkgröna såbrätten kommer från Liedl. DE är mindre än den andra ljusgröna. Nackdelen med Liedls är att varje hål är grundare och framför allt så finns det inga avrinningshål. Mao så går det inte att underbevattna, dessutom så torkar de gärna ut väldigt fort, alternativt så är det alltför lätt att övervattna. Läste någonstans att man kan ta sin lödkolv och göra hål i varje. Blir en senare uppgift.
24X4 = 96 plus att brätt fyra har 3-4 frö i varje hål. Hmm undrar om jag inte tagit frö över huvudet denna gång.
Men brukar vara givmild med frön och plantor, så det kanske ordnar sig denna gång. Kanske speciellt i år då jag har väldigt många olika special rysk/sibiriska frösorter igång.









Nu så flyttar vi ner i växthuset. Här är en bunt tidigt sådda Busktomater.
Ljana', Jana', Magnat, Fatima, Piennolo Casa Barone.
Vill du veta mer om dem så får du rulla tillbaka till bilder och beskrivningarna tidigare i år. 


 
Paprikorna växer otroligt bra i år. De står under belysning av tre lysrör 56W  T5rör så de får ett överflöd av ljus. De flesta av plantorna har redan bildat blommor, men nu kommer lilla saxen fram och jag tar bort alla blommor. Jag vill nämligen se till att plantorna blir högre och kraftigare innan det är dags för fruktsättning.


Härliga färger, så här efter vinter och slask.
I år har jag dragit ner på paprikaodlandet till enbart två sorter. Brownie och Nikita, bägge från Impecta fröer. Nikita har vitaktiga frukter som övergår till orangerött vid full mognad. Brownie får en härlig djup chokladbrun färg Dessa två vet jag att de kommer att ge oss många goda paprikor i salladen framåt eftersommaren.
Bägge är F1:or men jag har i varje fall haft dem i tredje generation. Dessa är dock rena F1:or.

måndag 9 april 2018

Att toppa en tomat

Av någon underlig anledning så har det blivit inne med att " halshugga" sina tomater i tid och otid.
Man refererar till bl.a. farbror Gröns blogg. En utmärkt sådan som jag kan rekommendera. De har bl.a stadsodlingar, takodlingar föreläsningar m.m.
I en information så talade man om som de har behov av att få många plantor, att toppa plantorna för att ta fler skott och på så sätt få fram fler plantor i stället för att gå den långa vägen med att så nya frön.
Normalt för oss amatörodlare finns ingen anledning att som man säger halshugga (vilket namn förresten), i normalfall om man har höga tomatplantor som man toppar för att inte växa till sig mer utan för att få en bättre skörd.
Toppar man en planta tidigt i uppdragningen så innebär det en försening, ny utveckling av grenar, nya blomanlag på flera veckors försening av mogna tomater.
Vill man exempelvis dra upp två stänglar så kan man naturligtvis använda sig av att toppa. Min erfarenhet är då att göra det tidigt i uppväxten. Det finns också ett annat sätt att skapa två stänglar genom att låta en av tjuvarna växa till sig, på så sätt stör man inte tillväxten av plantan.

Ytterligare ett annat exempel, så är man inte bunden till punkt och pricka att låta en busktomat eller högväxande växa i sitt format.
Här nedan så har jag en bild på en Riesentraube vilken brukar tjuvas, men jag låtit alla tjuvar växa till och fått en planta som verkligen ger sjufallt tillbaka. Det blev många kilo av en god söt tomat en gammal favorit

lördag 7 april 2018

Frön som inte gror

I år är det många  klagar på att i år frö inte gror inte av någon anledning.
Man skulle säker kunna fylla en hel bok med olika orsaker varför.
För att börja med mig själv då. Jag har i det närmaste 100% grodd i år nästan bättre än något annat år.
Förra året var sämre inte bara uppdragning av frön utan nästan allt. Klimatet kallt, blåsigt och regnit.
Långsam mogning av det gottaste under året. Svårt att ta fröer förrän väldigt sent pga mognadsgraden.
Några som redan hade koll på läget så var det minst en stor råtta som åt upp nästan alla mina Golden Queen . Hade speciellt ingen lust att ta några frön även om det kanske skulle gå bra.

fredag 6 april 2018

Ryska tomaterna



Nu har en del av mina nya ryska tomater fått flytta ut i växthuset. De har precis planterats om, fick snurra en del som blivit litet för långa. Det finns fyra brätten till som så småningom skall ut i växthuset.
Det är litet kallt därute  än så länge, men får hålla med fläktar 2X2000w igång och får hushålla med strömmen. Har två termostater en för minimum värme nattetid och en som håller tempen uppe dagtid.
Tar några dagar för dessa att rota till sig, men vet av erfarenhet att om ett litet tag så är det fullt härute. 

onsdag 4 april 2018

Var det en KPs Piennolo eller inte

Nej, det var inte en KPs, utan någon annan sort som blandats ihop i paketet.

Jag var noga med att inte blanda ihop frön från olika paket, man är ju alltid litet misstänksam att man själv orsakat det. Det man känner igen KPs Piennolo på är att de har vad man kallar potatisblad, inte flikade som vanliga tomater har. Så här var det lätt att konstatera att fallet.
Förra sommarens testodling.
Pomodorino del Piennolo del Vesuvio DOP är namnet på de äkta Piennolos.
Det finns fem olika sorters Piennolo som är godkända i Italien. Alla skall vara odlade på Vesuvius sluttning för att få kvalitetsgodkännas. D.O.P.
Fiaschella, Lampadina, Patanara, Principe Borghese och Re Umberto.

Så vad var det istället då? Det vet jag inte men de får växa så får vi se, Idag så blommar de så fint i växthuset som sattes igång i går 3April.


 

 

 

torsdag 15 mars 2018


Är det KPs Piennello eller vad.


Runt 15 februari satte jag några enstaka tomatfrön, mitt i den kalla vintern. I och för sig så hade tomatfröna det gott och varmt med mycket ljus som är förutsättningen för att kunna sås tidigt på året. Och naturligtvis att kunna ta hand om plantorna när de väl kommit upp med rätt temp och rätt belysning.
Allt detta kan vi ta separat här senare.

Sådden:
Borgo Selano, Napolitana Galantino, Canestrino du Luca, Oaxacan Jewel och frö från KPs Piennolo.
Alla frön grodde bra och som ni sett tidigare inslag.
Vad som senare visade sig som ett frågetecken var när man i tomatklubben visade upp planta på KPs piennolo med avvikande blad . En del av er kanske inte vet att det finns åtminstone tre karakterisktiska  bladtyper. Den flikiga som de flesta associerar med tomatblad, den  smalflikiga och de som ser ut som potatisblad.
Piennolo har potatisblad.
Testsådden från förra året hade också potatisblad. (Tur att kameran i telefonen finns)
De frön jag köpt och kom upp hade en kombination av potatisblad och vanliga flikar högre upp. Samma som man visade upp i ett annat inlägg. Jag är säker på att jag inte blandat ihop frö med någon annan sort.
Så kontentan av detta blev att jag inte kan 100% veta vad som skett. Sammanblandning av fröer, en annan sort, har sorten inte varit stabil utan bryter, kan någon planta haft litet kuttrasju med sin granne via någon insekt. En tomatplanta behöver ingen grannsamverkan för att bilda nya tomater. Räcker med att ruska på dem så sker en pollinering.
Så nu så sådde jag nya frön från tre olika ingångar Två från samma ställe jag köpte dem ifrån. Två från samma ställe jag köpte från som jag testodlade i sensommaren och tog frön från.. Och två köpta från annan ställe.
Så nu är det att vänta, ingen brådska tidsmässigt

Här är en bild från idag efter 4 dygn, där jag sått frö utan att mylla ner den. Som synes och visste så funkar den alldeles utmärkt att göra detta, man har dessutom koll på vad som händer med det lilla fröet under tiden.

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...