Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

fredag 27 maj 2016

SYSLOLÖS?


 Ja, jag har inte precis varit sysslolös den sista tiden. Det blev som jag tidigare skrev 74 tomatplantor att ta hand om. Inte precis vad jag själv velat ta hand om, men med litet tjat och hjälp så flyttades de över i tomma mjölkförpackningar för att drivas innan de placerades ut i hinkar och leverans till 5 olika ställen i familjen och det var väl tur det.
Nästa steg i det hela har varit att få ner dem i hinkar så småningom. Man kan ju inte påstå att vädrets makter varit behjälplig i år så när som den senaste "sommarperioden". Det finns dock i bakhuvudet det där med frostnätter, så det blev/blir att frakta in och ut hinkarna ur växthuset eller att vara redo att täcka med skuggväv eller dyligt.
Att plantorna växer bra i förpackningarna kan ni se på höjden på dem i växthuset. Inte bara höga utan också kraftiga och flera började blomma riktigt tidigt. Humlorna upptäckte detta med en gång så det har varit jämn trafik in och ut.

På senare tid nu så har jag fått sällskap av en talgoxe och en blåmes som flyger in och ut utan att bekymra sig om jag är därinne eller inte. Två effektiva "plockare" av insekter som alltid finns i huset.
En och annan spindel har också placerat sig, speciellt på mina paprikaplantor samt jag har redan nyckelpigelarver som hjälper till med städningen av ev. bladlöss m.m.

Här skall en tomat flyttas från mjölkfrp. till slutplacering i sin hink.


 
 
Här kan man se hur pass rötterna på tomaten verkligen har utnyttjat att plats och att den nu måste flyttas vidare för att utveckla hela plantan. När det gäller att i mellantiden gäller att vattna plantorna medans de befinner sig i mjölkkartongerna har jag skrivit om detta tidigare. Endera skär man av bottenhörnen på förpackningen så har man hängslen och livrem och man kan inte övervattna. Men man får vara beredd på att passa hela tiden så de inte torkar ut.
En gödselvattning i veckan är att rekommendera, två kapsyler till 5-10 liter vatten 
 
Mina står i hela förpackningar. Ger möjlighet till att vattna litet mer, om man skall var borta någon/ra dagar. Det är viktigt att inte övervattna i kartongen, man kan ta död på plantan på något dygn då det inte kommer ner syre till rötterna.
 
Man lyfter på plantan, känner om den är torr och lätt, ger den lagom med vatten lyft igen och lär känna sig fram vilken fuktighet som finns i kartongen.
 
 
 
Dags att stoppa ner tomaten i hinken. Ända ner i botten på hinken. Ta bort de blad som kommer att befinna sig under jord, där kommer nya rötter att utvecklas.
 
Stötta upp plantan om det skall stå utomhus eller så bind upp den.
 
En välkommen syn om bättre tider
 



 
  
 
 
Våra nya pallkragar
 


 Hela området som vi kallade potatislandet är nu omgjord med nya pallkragar.
Vi köpte sättpotatis dels för de som står i hinkar till medsommar. Resterande skulle ut i landen Det blev litet väl tidigt i år med  förgrodden. Allt får inte plats i växthuset. Två av pallarna har gjorts iordning litet snabbt och de förgrodda sattes ner här. Pallarna har bågar så det blev nödvändigt att ha beredskap för täckning, med det har gått bra.

Peruvian Purple Chili


Vackra blommor och fin färg på bladen, gör fint att även ha som en vacker planta bara.
 
.
 Ibland blir man rik av ingenting, som när Silverpenningarna när de blommar.
 
 
 

Hå hå ja ja, hå hå ja ja
se vad de regner i träa ida,
å gräset dä växer o potätera de gror,
å blöter en blir ute, om näsa så stor.
Å flyger i lufta dä gör di som skam,...

förskräckligt å fort ändå.
Då ä skillna´ dä när aén ska fram,
en få klar sej mä te å gå.
En får ligge på soffa idá
Sätt på panna mor, hå hå ja ja
 
Fritt frå Gunde






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...