Nu så äntligen så har mina tomatfrön fått komma ner i sina drivlådor.
Det är litet pill med de små frön. Jad sätter flera frön i samma "potta".
Här är sorterna som jag sår i år. De flesta har jag ju tagit frön av tidigare, en del så långt tillbaka som 2009 så får vi se hur de artar sig.
Riesentraube
Purple Calabash
Montserrat
Pricipe Borgese
Vintage Vine
Eva Purple
Brandyvine
Black from Tula
Great white
Costoluto
Tomatoberry
Brun Fransk
Funcu
Roma
Flavorino
Angelle
Mini. Tomater från Ica
Marzano
Black Plum
Bärnsten
Artisan Pink
Buffalo Steak
Chokolade
Black Russian
Shygan
Mustlane
Silvery Fir
Och Golden Queen
Det blev 25 sorter. Får väl berätta litet mer om varje sort så småningom
Salladen jag sådde för några dagar sen har kommit upp, likaså löken.
Paprikatelningarna är det dags att sätta om nu så är frågan var de skall stå så länge. Berit har bredit ut sig på hela balkongen, får se om det inte går att flytta ner några pelargoner i garaget, jag behöver runt 18 grader för paprikorna.
PS
Såg precis att Allt om Trädgård i sin blogg har en stor artikel om tomater och andra goda tips för din trädgård.
Hur man odlar tomat från frö.
Tomater kan vara busktomater, normalstora högväxande. Sidoskott skall avlägsnas normalt från alla utom busktomaterna. Kvisttomater kan vara kompakta, mellan eller höga.
Det finns sorter med regelbundna blad, sorter med blad typ potatisblad, smala stripiga blad m.m. Potatis blad sorter, och typer som är bättre anpassade till växthus eller utomhus odling.
Tomater är lätt att odla från frö, och smaken av en mogen, nyplockade, solvarma tomater har liknats vid provsmakning av solsken.
Tomatfrön bör sås från slutet av januari/feb. till april och hållas vid en temperatur av runt 20 - 25 grader, inom 7 till 14 dagar bör fröna gro. För växthus börja tidigare, för plantering utomhus, (frostfritt) senare naturligtvis.
När plantorna är stora nog att hantera (2-4 blad), flytta de i enskilda ca 10 cm krukor, väl isär detta bidrar att få kompakta plantor. Låt rötterna fylla krukan innan nästa omplantering.
Slutplantering kan ske på många sätt. Jag krukodlar de flesta av mina tomter, i 10-20 liters spannar, går lika bra att odla direkt i jordsäckar om man vill.
Håll tomatplantor frostfritt hela tiden.De flesta tomatplantor kräver någon form av stöd eller uppbindning snarare tidigare än sent så de inte viker sig.
De nedre bladen bör tas bort när de börjar gulnar, vilket förbättrar luftflödet och hjälper till att påskynda mognande.
Tomatplantor behöver soligt läge.De flesta cherry-typ tomater funkar mycket bra i den soliga uteplatsen i containrar och amplar. Var noga med att erbjuda massor av ljus, och övervaka fuktigheten i jorden.
Växter som odlas i krukor spannar etc. torkar ofta ut snabbare än de som planterats i marken direkt. Sätt tomater runt 1m. isär, det är frestande att placera dem närmare varandra när utplantering men eftersom växterna växer ljus och luftflöde runt dem kommer att minska och risken för sjukdomen ökar om de är för nära varandra.
Vattna tomater grundligt och jämnt, men inte alltför ofta, syfta till att hålla fuktighetsnivåer konstant, undvik övervattning eller torka.
Vattning tidigt på dagen och håll vatten borta från bladen där så är möjligt, tillåter växterna att torka av innan kvällen och hjälper till att minska risken för sjukdomar.
Tomater kan skördas när de börjar visa färg, kommer att fortsätta att mogna efter att de har avlägsnats från plantan. Men ju närmare du kan få solmogen desto bättre smak kommer att bli.
Färska mogna tomater bör inte förvaras i kylskåp. Smak och konsistens börjar försämras när temperaturen sjunker under 12 ° C. Tomater är bäst förvarade i rumstemperatur borta från direkt solljus tills det ska användas.
Kylskåp saktar av mognaden av tomater. Kyl endast extra-mogna tomater om du vill behålla dem från att mogna vidare.
Växthuset
Räknare
Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
måndag 22 februari 2016
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lite bilder påodlingarna just nu
Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...
-
Bilderna på druvklasarna har jag visat sedan tidigare. Här har jag rensat alla druvor från kvistarna och lagt dem i en burk med lock. M...
-
Av och till så kommer du att få någon avbruten planta. Endera så har man handskats illa med den eller så har blåsten tagit den. Då kan det ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar