Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

måndag 23 mars 2015

Dags för tomater


Dags och skriva litet info om tomater nu.


Personligen använder jag mig av ett sålåda med 24 fack. Den numrerar jag på kortsidan 1-4 och långsidan blir det bokstäver A-E. På så vis så har jag reda på i vilket fack jag sått vilken sort. Normalt så blir det 2-3 frön i varje fack, gör att jag får en kompakt sådd.


Beroende på att jag oftast sår sådär 20-30 olika sorter måste man hålla ordning på sina telningar när det är dags att plantera om dem. Annars så går det naturligtvis bra att bredså.

Såjord

I botten har jag 2/3 planteringjord gödslad och den övre 3:e delen är såjord.

Se till att jorden är lagom fuktig innan man sätter ner frön. Jag brukar använda en avlagt blyertspenna, djupet brukar bli ca 0,5 cm. Om du inte har ett plastlock till din sålåda så går det bra att använda någon klar plast men se till att det är litet ventilationshål. Ställ lådan med en temperatur på 22-25 grader. Jag tänder mina lysrör med en gång, då på ett avstånd på 15-20 cm. Lysrören avger litet värme också. Lysrören står på 14-16 timmar/dygn.  Håll koll på fuktigheten i lådan, lagom är bäst.

Om man bara sår enstaka tomater så är det dags att sänka temperaturen till 18-20 grader när de grott. Dessa kan man plantera om litet senare när de växt till sig. Felet man gör när tomatplantorna blir långa och taniga är att man har för hög värme och för litet ljus.

Mina plantor i sålådan får stå kvar tills det är en till två par karaktärsblad framme.

Det brukar bli trångt i varje fack men med en avlagt kaffesked går det utmärkt att ta upp plantorna och plantera om dem. Efter min omplantering så ställs de i 18 grader under en Natriumlampa, dessa lampor är starka och avståndet bör inte understiga 60-70 cm.

Om man har lysrör så håller man dessa cirka 20-25 cm ovanför plantorna

Beroende på intresse så finns det många olika sorters lampor att köpa många av dem är nu Led-lampor som inte drar så mycket ström. Det finns också mindre lysrörs enheter


 

TOMATBLAD


Det finns många olika typer av tomatblad men de två vanligaste är den flikiga, och den andra ser ut som ett potatisblad. (Ja det finns släktförhållande)

Flikiga

Bildresultat för tomatblad
Potatisliknande  

Silvery Fir
Smala flikiga blad.

 

Tjuva eller inte tjuva tomater.


Inte tjuva (determinate tomater)
 


Denna variation har olika namn men busktomat är enkelt att förstå.

Varför skall man inte tjuva en busktomat då?

Busktomaten är som namnet säger buskig och slutar att gro när toppskottet blommar och ger frukt.  Sidoskotten växer fram och ger mer tomater på plantan.

Många av busktomaterna odlar man i krukor, andra sorter för att man inte vill ha rankade tomater. Min favorit här är ”Funcu” tidig med härlig arom och mellan-stor frukt. Determinate där mognar de allra flesta tomater på en gång, kan vara bra att så fler med några veckors mellanrum.

Tjuva (indeterminate tomater)

 
 
Golden Queen
 
 

Dessa växer tills ”frosten” tar dem eller att växthuset blir kyligare och dagsljuset blir mindre.

Här får man välja hur mycket eller hur litet man tar bort av sidoskotten. Odlar du som jag i 20-liters spannar så kan det kanske blir två rankor. Vill man få stora tomater, en ranka. När säsongen börja bli slut så kan man för att få snabbare mogning ta bort de sista blommorna. Mina tomater brukar få en höjd på runt 2 1/2 meter ca. Tjuvar och även blad längst ner kan man ta bort, bra att hålla rent närmast jorden både i krukor och på friland.

Plommontomater och andra småtomater har jag oftast i 10-liters hinkar, det räcker väl till. Även om dessa är högväxande, de flesta står utomhus mot en vägg, så låter jag flera rankor växa fram. Vissa av dessa sorter hade jag faktiskt tomater kvar ända in i februari i år, bl.a. Marzano .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...