Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

torsdag 19 mars 2015

Använd vad du har.

Nu börjar letandet i skrymslena vad man skall så och plantera i.
Man behöver inte i affären köpa de dyra odlingsbrätten om man vill. Spara på förpackningarna som du köper matvaror i. Om man köper som exempel någon storförpackning av styckat kött får man "gratis" ett ganska stort odlingsbrätt med bra djup som håller fukten riktigt bra. Mindre förpackningar för små sorter.

Här är ett litet urval av mina "förpackningar"
Toarullar är alldeles utmärkt att endera så direkt i eller att omplantera sådden i. Man kan skära fyra slitsar i botten på rullen, blöt upp den litet och vik in dem så rinner inte jorden ut. Så ställer man dem i det sparade svarta trågen. Om man sedan river ur 4-5 tidningsblad som man placerar underst så får man en gratis fuktighetsbevarade botten. Vattna med litet växtnäring då och då. Djupet på rullen räcker till under hela tiden fram till utplanteringen som du gör utan att ta bort rullen, enkelt inget kladd, den multnar bort i jorden.

Jag sparar på mjölkkartonger, olika storlekar, de här, en liters, passar alldeles utmärkt att placera ner sådden av tomater i där de får växa till sig innan jag planterar i hinkar eller ev. på friland.

Tror jag skrev någon gång att om man är osäker på att vattna i kartongerna så kan man skära av ett par hörn nertill så riskerar man inte att övervattna. Själv gör jag inte det utan erfarenheten med att lyfta på kartongen ger dig en uppskattning av fuktigheten i jorden. Dessutom om vi är borta några dagar klarar de sig utmärkt ända upp till en vecka i alla fall.

I väntan på småplantorna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...