Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

söndag 4 november 2012

Gröna tomater

Hösten har gjort sig ordentligt påmind med nattfrost och kyla, och mina tomater som var utomhus fick jag plocka ner för några veckor sedan. En massa gröna tomater blir det ju alltid när plantorna tas bort. Av en kollega på besök så hade han gjort tomatmarmelad på de gröna tomaterna.
Berit samlade ihop de gröna och kokade ihop en marmelad som vi avnjöt för första gången i helgen tillsammans med en camembertost i lagom flytande konsistens  Marmeladen passade riktigt bra ihop med osten.
Nu är väl de flesta gröna tomater mogna vid det här laget, men här är receptet. Du får väl själv anpassa mängden.

  • 1 kg tomater, gröna
  • 2 citroner
  • 1 dl vatten
  • 7 dl socker (ca 600 g)
  • 1 msk malen ingefära
Skölj tomaterna, borsta citronerna rena i varmt vatten. Skär dem i mindre bitar och finfördela dem i matberedare eller mixer till en grynig massa. Tomater och citroner kan också skäras i klyftor och tunna skivor. Koka massan eller skivorna och vattnet under lock 20-30 min. Gör ev ett pektinprov. Tag grytan från värmen och rör ner socker och ingefära. Koka upp och koka kraftigt utan lock 10-15 min. Gör ev ett marmeladprov.
Låt marmeladen stå några minuter. Tag bort ev skum. Ös upp marmeladen i rena varma burkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Förvara svalt.
Obs! Koka inte marmeladen för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. Gör ev ett marmeladprov, se nedan.
Pektinprov - marmelad: Blanda 1-2 tsk kokt osötad frukt- eller bärmassa med samma mängd starksprit, t ex brännvin, T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Koka annars frukt- eller bärmassan 5-10 min till och testa på nytt innan extra pektin tillsätts. annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.
Receptet kommer från Coop
Marmelad- och geléprov: Ös upp lite marmelad eller gelé på ett kallt fat och kyl snabbt. Dra en sked genom provet. Om spåret inte flyter ihop är marmeladen eller geléet färdigkokt. Koka annars kraftigt 3-5 min till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...