Berit samlade ihop de gröna och kokade ihop en marmelad som vi avnjöt för första gången i helgen tillsammans med en camembertost i lagom flytande konsistens Marmeladen passade riktigt bra ihop med osten.
Nu är väl de flesta gröna tomater mogna vid det här laget, men här är receptet. Du får väl själv anpassa mängden.
- 1 kg tomater, gröna
- 2 citroner
- 1 dl vatten
- 7 dl socker (ca 600 g)
- 1 msk malen ingefära
Låt marmeladen stå några minuter. Tag bort ev skum. Ös upp marmeladen i rena varma burkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Förvara svalt.
Obs! Koka inte marmeladen för länge sedan sockret satts till. Då blir pektinet förstört och marmeladen seg och mörk genom att vattnet kokar bort och sockret blir brunt som karamell. Om det finns tillräckligt med pektin i fruktmassan är det lagom med 10-15 minuters kraftig kokning utan lock. Gör ev ett marmeladprov, se nedan.
Pektinprov - marmelad: Blanda 1-2 tsk kokt osötad frukt- eller bärmassa med samma mängd starksprit, t ex brännvin, T-sprit. Om det bildas mjuka geléklumpar efter 1/2-1 minut är pektinhalten tillräcklig. Koka annars frukt- eller bärmassan 5-10 min till och testa på nytt innan extra pektin tillsätts. annars pektinpreparat enligt bruksanvisning.
Receptet kommer från Coop
Marmelad- och geléprov: Ös upp lite marmelad eller gelé på ett kallt fat och kyl snabbt. Dra en sked genom provet. Om spåret inte flyter ihop är marmeladen eller geléet färdigkokt. Koka annars kraftigt 3-5 min till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar