Hur gick det egentligen med vårt druvvin som vi satte i höstas.
Här är de tidigare inläggen från torsdagen 5 oktober 2017
Första hinken
Fortsättning på vinberedningen
Fortsättningen på självplocken av våra druvor.
Det blev 18,5 kilo druvor. Hela eftermiddag/kväll gick åt att repa av druvorna från kvistarna samt krossa dem.
Jästsatsen hade vi satt två dagar innan så den var klar att hälla i, men först så hälldes 9 liter kokande vatten över druvorna, som sedan fick svalna av innan jästen sattes till.
Två dagar senare var det dags att sila bort druvskal m.m och hälla över allt i den dammejeanne på 25 liter som nu idag står och pluppar i källaren.
Skalen går i komposten och blir fin gödning nästa vår.
Druvvinet igen
Höll på att glömma bort om druvvinet, från 24 November 2017
Jäsningen är i stort sett färdig nu, och jag har gjort första omtappningen. När man tappar om vinet så måste man fylla upp flaskan med någon annat vin ända upp i halsen så att inget syre kommer åt vinet.
Nu så skall det stå och klarna, det kan ta flera månader alternativt så finns det klarningsmedel, vi får se längre fram. Återkommer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar