Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

fredag 18 mars 2016

Stockholms Trädgårdsmässa Kista Uppdaterad





Nu är jag på väg till trädgårdsmässan i Kista. Öppet i dagarna tre, fre, lörd, söndag.
Har med mig 25 frösådda plantor paprika olika sorter, till Sollentuna Trädgårdsgilles monter.
I montern får du information och det är ett stort urval av olika plantor.

Montern ligger precis på vänster om Köksträdgårdens scen

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Trädgårdsgillets monter
 
 
 
 
Blomsterfrämjandets  och Elmia Gardens Trädgårdstrender 2016
 
 

Stadsodlarens Trädgård



Blomster Couture



Dark Forest
 

måndag 14 mars 2016

Plantera om dina tomater

Omplantering av tomater.

Nästan alla tomatplantor när de planteras om behöver komma djupare ner i jorden .
Tomatfrön sås ju några millimeter djup. Betingelserna för att de skall växa upp beror på värme och framförallt ljus och temperatur. Är inte betingelserna korrekta så ränner de väldigt ofta upp och kan bli ganska långa innan de skall planteras om första gången.
Första omplanteringen sker när det har vuxit ut ett eller två par karaktärsblad. Man får inte räkna det första paret blad som kommer upp. De kallas för hjärtblad.
Tomatplantan är lätt att ha att göra med stammen kan man faktiskt böja mycket, till på köpet kan man snurra den litet i sin nya plantering.

Här står det runt tjugo sorter med flera plantor i varje fack. Här är de litet för små ännu för att flyttas över.


Här är sex plantor som vuxit till sig och som jag väntade ett par dagar för att visa upp vad jag menar. I bägge dessa sålådor kan de vara besvärligt att ta upp telningarna, i den stora kan man tryckaa upp plantorna underifrån, med plasten är skör och går oftast sönder.
Jag använder mig av Berits avlagda teskedar som är det absolut bästa verktyget att ta upp plantan med.

Litet planteringjord i botten, lägg ner stammen nästan parallellt med botten och böj stammen, på med litet jord och man kan faktisk också vrida stammen ett halvt varv till om det behövs. Fyll på med jord och platta till litet så stammen behåller sitt läge.

Glöm inte och namna krukorna
 
 

 
 
 
 
Visst blev det litet skillnad efter omplantering!
 

onsdag 2 mars 2016

Calibrachoa Mini Bells

I bland dagens sysslor så var det dags att så mina frön av Calibrachoa. Det är den sorten som brukar bl.a. kallas för Mini Bells. I höstas när allt började bli visset och även det årets Callisar hade prunkat färdig i sina hängamplar och visat upp sina små blommor i djuprött så var det dags att ta tillvara på få fröhus med de små frön.
Det är säsongens värsta pilljobb, en nysning och den dagen är förstört. Litet rensning i fröna och ner med dem i ett kuvert. glöm inte att namna.
Så var det dags idag, hur många amplar, räknar med att det blir två-tre stycken. I år bredsår jag och skär sedan upp i tillräckligt stora rutor för att inte störa rötterna.
 när det är dags att plantera om.
I botten planteringsjord, ovanpå ett lager med såjord 2-3 cm tjockt. Platta till jorden litet försiktigt och sedan vattnar jag med en sprayflaska så jorden blir lagom fuktig.
Dags för frö som skall ligga ovanpå jorden. De här fröna är ljusgroende så det går inte att lägga ett lager jord på dem.
Så lägger jag ett tunt lager med Perlit ovanpå, krossar det lätt med handen. Perlit är ett vulkaniskt material med många goda egenskaper, fuktighet, nu för skydd över frön med ljusgenomsläpp.

Till sist plast över med litet hål i för att behålla fuktigheten.


Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...