Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

söndag 11 oktober 2015

Vin kvinnor och sång bl.a.

Hösten gör sig allt mer påträngande. de sista fyra nätterna har vi haft minusgrader. Gårdagens natt så lågt som -4,5 grader.

Hotet från vädergubbar/gummor om nattfrost fick en hel del aktiviteter att sätta fart. Utmed långsidan av växthuset stod 7 hinkar med plommontomater och andra minitomater, där väldigt många ännu inte hunnit mogna. Det blev riktigt många som nu ligger i växthuset för befordran till garaget så småningom. Förra årets nerplockade småtomater räckte över jul och nyår. Även de övriga plantorna plockade vi ner tomaterna från, de som vi hade på kort och långsidan av Friggen.


Nästa anhalt blev vår vintesquash som hade växt över alla breddar med lianer och blad. I år blev det fyra stycken också men vi hade i år två oliks sorter så får vi se vilken som smakar bäst i februari, mars eller så.

Som man kan se på bilden så har vi också en del vanlig sommarsquash at ta reda på också. Några små fanns kvar men i friggen ligger en hel hög med dem färdiga för konsumtion. Frusna squashplantor är blöta att ta hand om gissningsvis 99% vatten.


Den nya sorten för året, Kroschka.4,5 kilo
 
 

Efter några år har vindruvsplantan vuxit till sig och vi har lett upp den på taket till vår pergola där den trivs utmärkt. Klasarna väger upp till ett 3/4 kilo. Speciellt i år har de växt till sig ordentligt.

 
 
 
Vi hann precis innan frosten ta ner druvorna och vi fick ca 18 kilo, räcker precis till en 25 liters damejanne som nu står och bluppar för fullt nere i källaren. Första gången vi gör vin på egna druvor ska bli intressant att följa processen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...