Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

torsdag 2 juli 2015

Promenad i trädgården


Utsikt från altanen och söndagskaffet. Kakorna då? Jo de är redan uppätna. Vi sitter och funderar på hur vi ytterligare skall kunna stoppa rådjuren från att skövla trädgården. Alla rosknoppar är uppätna. Kärleksörten avbetad så knappt stammen är kvar. Så ger man sig på Mariaklockorna, naturligtvis knopparna.  Den som har goda ögon kan se att vi satt upp stängsel utefter staketetet, det första var den kraftigare röda repet men där fällde rådjuret in sina ben och hoppade mellan staketpinnarna och repet.
Nu sitter ytterligare en rad med rep på plats. Det går att näta in trädgården men då skall nätet upp 1,5 meter!
Rådjurssadel är gott men det är väl ingen som vill leverera kan tänkas.



Efter kaffet tog jag min iPhone och tog en runda i trädgården. Prästkragarna står fortfarande kvar ett litet tag till, sedan blir det jobbigt. Skall ta litet frö med mig till Spillan, det är inte så lätt att få dem att ta sig trots för ett "massutskick" förra året.

Här är en gammal pion som min mor planterade vid fotateljen Söderköpings brunn en gång i tiden. Gissningsvis på 50-talet.


En av orsakerna varför Berit fastnade för huset var att det var fullt med pioner i trädgården. De har flyttats litet fram och tillbaka, men det verkar som om slänten vid altanen är det ställe de trivs på, mycket sol och lagom fuktigt.

En växt som rådjuren inte går på hos oss är fingerborgsblomman, de växer litet varstans i rabatterna men trivs utmärkt som här vid en syrenhäck. Det blir nog att gå på fröjakt litet längre fram och blanda dem bland mariaklockorna.


. Våra irisar har en litet undanskymd tillvaro, men visst är de vackra.

Allium, gillas skarpt av humlor och bin och förökar från två lökar till detta.

"Vill du bli lycklig en dag, så drick en flaska vin.
Vill du bli lycklig en månad, så skaffa dig en kvinna.
Vill du bli lycklig hela livet, så skaffa dig en trädgård".
Så lyder ett världsberömt, urgammalt talesätt från Kina, trädgårdskulturens vagga. 
Och 
Vill du bli lycklig i din trädgård hela livet, så skaffa dig pioner!
"Citat"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...