Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

lördag 24 mars 2018

Repris på tidigare inlägg att omplantera tomater

Plantera om dina tomater

Omplantering av tomater.

Nästan alla tomatplantor när de planteras om behöver komma djupare ner i jorden .
Tomatfrön sås ju några millimeter djup. Betingelserna för att de skall växa upp beror på värme och framförallt ljus och temperatur. Är inte betingelserna korrekta så ränner de väldigt ofta upp och kan bli ganska långa innan de skall planteras om första gången.
Första omplanteringen sker när det har vuxit ut ett eller två par karaktärsblad. Man får inte räkna det första paret blad som kommer upp. De kallas för hjärtblad.
Tomatplantan är lätt att ha att göra med stammen kan man faktiskt böja mycket, till på köpet kan man snurra den litet i sin nya plantering.

Här står det runt tjugo sorter med flera plantor i varje fack. Här är de litet för små ännu för att flyttas över.


Här är sex plantor som vuxit till sig och som jag väntade ett par dagar för att visa upp vad jag menar. I bägge dessa sålådor kan de vara besvärligt att ta upp telningarna, i den stora kan man tryckaa upp plantorna underifrån, med plasten är skör och går oftast sönder.
Jag använder mig av Berits avlagda teskedar som är det absolut bästa verktyget att ta upp plantan med.

Litet planteringjord i botten, lägg ner stammen nästan parallellt med botten och böj stammen, på med litet jord och man kan faktisk också vrida stammen ett halvt varv till om det behövs. Fyll på med jord och platta till litet så stammen behåller sitt läge.

Glöm inte och namna krukorna

Visst blev det litet skillnad efter omplantering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...