Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

söndag 31 maj 2015

Litet mer av varje

Solen sken in så vackert i växthuset, så det blev att ta fram iPhonen och ta några bilder.
Den här bilden är sedan färdigställd med appen Photoshop Mix.


En av de första daliablommorna för året
 
 
 
 
 
Det enda som fattas är ett ordentligt väder så vi kan plantera ut våra Praire Sun. Men Berit har fuskat litet grann och satt ut ett par i en av våra trälådor på altanen. I år har lådorna också fått hjul under så nu går det lättare att flytta runt dem.
 
 

 



 
 

fredag 29 maj 2015

Här kan du läsa mer om de falska mail som cirkulerar

Artikeln är kopierad från Tommys hemsida


Farlig kod

Falska mejl från CDON, Elgiganten och Skatteverket innehåller farlig trojan

Skribent:
Publicerad: 2015-05-28, 14:52
Respons: Ingen kommentar

Bluff-mejl från CDON med bifogad fakturaHar du fått ett mejl från CDON, Elgiganten eller Skatteverket som säger sig handla om att du antingen köpt dyra saker eller att det är något fel med din deklaration, och som innehåller en bifogad fil, ska du absolut inte öppna den. Förra veckan varnades för dessa mejl, och nu framgår det att den bifogade filen innehåller en väldigt elak trojan.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har enligt SVT kopplats in för att varna om den trojan som nu spridits efter att mottagare klickat upp de bifogade filerna. Uppskattningsvis har ett tusental användare i Sverige blivit infekterade. Trojanen kan övervaka bankärenden på Internet för att stjäla pengar, och tydligen biter inte antivirus på det.
När jag varnade för utskicken som påstod sig komma från CDON stod det inte i rapporterna om vad den bifogade filen verkligen innehöll. Utöver CDON har det som sagt även skickats bluffmejl från Elgiganten och Skatteverket. Mejlen säger sig innehålla ett kvitto eller en faktura gällande produkter du påstås köpt, respektive fel i din deklaration.

Nu skriver SVT om att tusentals svenskar blivit infekterade av trojanen. Den ska tydligen kunna övervaka de drabbades bankärenden för att tömma konton, och det ska inte hjälpa med antivirus utan de som blivit infekterade är tvungna att installera om datorn.
Räcker det med ett uppdaterat virusskydd för att skydda sig?
-Nej, vanligt virusskyddet räcker inte för att stoppa trojanen och har datorn blivit smittad klarar inte virusprogram att ta bort viruset. [Källa: SVT]
Det här låter naturligtvis väldigt skumt. En trojan som antivirus inte biter på? Det stämmer naturligtvis inte. På Cert.se förklaras bättre, och där framgår det att ett antivirus kan stoppa infektionen men att om du blivit infekterad är det värre.

Nä, antivirus skyddar…

Antivirus arbetar proaktivt, vilket betyder att de kan stoppa trojaner, inte ta bort redan installerad skadlig kod.
Har du blivit infekterad av skadlig kod kan antivirus ibland ta bort det, men ofta går det inte. Det är därför du måste köra antivirus hela tiden och inte bara kan plocka fram det när datorn blivit infekterad.
Om du har fått din dator infekterad så bör du helst göra en om-installation för att vara helt säker på att den är fri från skadlig kod. Eventuellt kan det antivirusprogram man använder klara av att rensa bort infektionen. Microsoft har även program på sin webbplats som kan vara till hjälp om man vill rensa sin dator. [Källa: Cert]
Trojanen ska bland annat kunna ta ta kontroll när du gör bankärenden, för att lura användare att överföra pengar från sina konton till bedragarna.

Växthusets väktare

Man kan faktiskt bli rädd när man kommer in i växthuset. Nattetid kanske man inte ska gå i där.
Vår Muscatdruva hängde ner så fint och solen sken i  v-huset.
 
 

onsdag 27 maj 2015

Nu blommar potatisen

Vår lilla potatisland får vila i år och får tjänstgöra som grönsaksland istället. Det står bönor ärtor på altanen och väntar på att få komma i jord. Morötter blir det någon rad, så får vi se vad det blir för " last minut changes"

Potatis har därför fått hinkodlas, köptes i slutet på mars, och de fördrivna sattes i hinkarna runt 14 april. Idag så står de precis utanför växthuset och har blommat minst en vecka redan.


 
Vi hittade några torra skrumpna övergivna pluggar i garaget. De har också fördrivits, blev riktigt bra när de fick litet omvårdnad och finns i hinkar de med, skall ut i det "fria" under veckan





måndag 25 maj 2015

Läs om nytt utskick bedrägeri (Skatteverket)

Idag fick jag en mail med försök till bedrägeri.
Den utger sig att vara från Skatteverket, med de skickar aldrig ut meddelande om deklarationer eller återbäring via mail,, du får det brevledes i så fall.

Så här ser det ut i  din smartphone, i detta fall iPhone.


I din PC kan det se ut så här


I meddelande finns en ruta som man skall klicka i. LÅT BLI DETTA!

Öppna aldrig ett meddelande man inte är säker på avsändaren, eller fråga någon kunnig person.

En gyllne regel, är du inte säker så kasta meddelandet du fått. Ta också bort det från soptunnan  med en gång, så du inte frestas att öppna mailen där av misstag!

söndag 24 maj 2015

Djungelgurka

Djungelgurka

Tre frön i sådd tre tog sig och vilken växtkraft. Här gäller att hålla reda rankorna. Först en beskedlig liten ranka, sedan så kommer det nya nerifrån. Det är redan fruktämnen så att den trivs kan man förstå. Står i en 10 liters hink.


"Man får passa sig annars så är det väl djungel av allting i växthuset. Den här, tomater, vindruvsrankor, gurkrankor. Så skall man få plats själv också!

fredag 22 maj 2015

Basilika

Nog lönar det sig att så några frön av Basilika. Det ena hörnet at växthuset är alldeles fullt med välluktande blad.
Det blir att slå i kokböckerna, men vilken sallad det blir!



torsdag 21 maj 2015

Callibrachoa

Jag skrev nog någon gång att Calibrachoa ( små petunier, millions bells) säljs inga frön i handeln, utan det enda sättet är att ta sticklingar eller på hösten sätta sig ner och finkamma plantan efter ev. frökapslar. Höstens skörd blev två kapslar av fyra hängamplar.

25 februari
Så av mitt lilla förråd såddes sex "minifrön".

31 mars hade de börjat gro så sakteligt
29 april
Så hade de växt på sig så jag vågade plantera om dem, ur sin skyddande plastask


17 maj
Nu har plantorna vuxit till sig, och skall planteras ner i hängamplarna, det blir tre plantor i varje ampel, mao, två amplar för allt jobb.

Men nu kommer nästa del för nu skall de toppas allihopa för att buska till sig. Toppen på varje planta sparar man till sticklingar och sätter ner i såjord. Det går betydligt fortare än att så från frön. Så kan an dela med sig av skatterna.





 
Dags för saxen
 och toppa plantan för en stickling
 


 
Så var den nerskuren, låta nya grenar få växa ut för att buska till den.
 
 
Bara några toppblad får vara kvar på sticklingen, och sedan ner med den i såjord med plastpåse eller en huv över så jorden inte torkar ut eller blir för blöt.
 
 
Så var det färdigt för denna gång, sticklingarna i jorden, och upp under värmelamporna.
De beskurna plantorna får stå där också ett par dagar och har fått sin första gödning.
 
 
 
 
 

onsdag 20 maj 2015

Odlingspallarna

Så har det varit dags att bestämma vad som skall sås i respektive odlingspall.
Familjerådet har sammanträtt och här är resultatet.
 
 
Lådan  till vänster 
Persilja i halva lådan, samt en rad med Koriander.
Andra halvan blir det dill och en rad med plocksallad Rossimo
Lådan i mitten
Sallad Butter Cos, små knutna salladshuvuden,
Sallad Galliano, en plocksallad med rödfärgade blad
Plocksallad grön
Lådan till höger
En rad med Bladamarant.
Sallad Little Gem
Sallad Tom Thumb, vår storfavorit små knutna salladshuvuden med en härlig crisp smak. den står under drivning  i växthuset där redan flera brätt med färdig sallad finns, se nedan.
 
 
 
 
 



Lådan till vänster
Halva lådan med Bladamarant
Morötter samt Kålrabbi
Lådan till höger
Rödbetor
Komatsuna Japansk spenat
En planta med grönkål.
 
Bladamarant är en asiatisk bladgrönsak med dekorativa, röd- och grönbrokiga blad. Blad och stjälkar äts späda och är extremt rika på A-vitamin. Alldeles utmärkt att använda som spenat, frysa in till höst/vinter.
I den stora "träkomposten" är det sått en rad med japansk kål några med en kryddig senapssmak.
Förodlade i växthuset finns två squashplantor som skall ut när det är frostfritt. Sorten heter Partenon, den ger frukter utan pollinering och är tidig.
Litet längre bort står en gammal cementkompost, den skall även få tjänstgöra som plats för två vintersquash, den ena "Blue Hubbard", gav förra året fyra pumpor på mellan 3-5 kilo styck, varav den sista lagades till i april.
Den andra squashen heter Kroshka
 
 
 
 
 

 
 

 

måndag 18 maj 2015

Behöver du en duktig fotograf?

Det finns nu fler duktiga fotografer i släkten


Är du eller någon du känner intresserad av fotografering av barn, familj eller kanske studentporträtt? Mejla mig på fotograf@feliciafoto.se




fotograf@feliciafoto.se

söndag 17 maj 2015


. Vi åkte till Nordiska Trädgårdar Stockholmsmässan 26 mars, som jag brukar besöka varje år. Med oss hem hade vi bl.a. SIOO impregnering som vi planerat att lägga på vår stora altan.

 I förra veckan var det så dags för vårstädning. Det blir mycket smuts under 10 år av nerfall, fågelskit m.m. Två dagar tog det att få rent, och sedan torka ett par dagar  innan tre lager av impregnering skulle på. Alla tre lagren måste på innan det regnar så det blev en sen kväll innan det var färdigt.

 

 

 

När det var dags att räta på ryggen så visade vårt spaljerade päronträd upp sina fina knoppar så fram med min iPhone 6.
 
 
 
 

 

lördag 16 maj 2015

Naturens egen kompoition

För det mesta behöver man inte göra någon åt det vackra i trädgården
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 

torsdag 14 maj 2015

Dagiset byter namn


Angående dagis 8 TASSAR
 
Dagismatte och dagishusse har en tid inte behövt idka ” Dagis 8 TASSAR” då dottern är hemma och är barnledig.

Vi vill dock meddela att vi måste byta namnet till ” Dagis 12 TASSAR” sedan en liten Växjöbo Vera, flyttat upp till Sollentuna.

 

 
 
 

Vera (Kakan)
 
Årets första sallad till lunch
 
 

tisdag 12 maj 2015

Nya odlingsplallar


Nu så är de nya odlingspallarna på plats, ny jord i lådorna som också fått hönsgödsel. De gamla var mer än 10 år gamla, verkar vara en ungefärlig livslängd på dem. Sett från kostnaden så är det ett billigt alternativ, bara det egna arbetet med att tömma och i med ny jord.

 
Odlingspall två under uppförande
 
 
Så är det bara att bestämma vad vi skall ha i de 5 pallarna.





































 








 
 
 



 
 
 
 

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...