Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

tisdag 22 november 2011

På upphällningen

Sista paprikan. Tror jag sparar resten till frukostmackan i morgon

Än så finns det litet små tomater kvar. Kanske räcker det till en sallad. I landet står vår kinesiska salladskål så fin och växer. Nu så skall det ju bli 10 grader varmt så de får nog sta kvar ett tag till. De tål ju flera graders kyla.

O ja, glömde ju att grönkålen är så fin i år. Vi har redan skördat en del och Berit har gjort grönkålssoppa,
smaskens. Såg att Brännnässlorna också fått nya fina blad.
Undrar om man kanske skulle plocka litet sånt också?

söndag 20 november 2011

Fortsättning av att ta frö från tomater. Så gör jag

Sist vi sågs så var tomaterna avskrapade från frön och lagda i en glasburk med lock
Fyll upp burken med vatten och lägg på locket. Proceduren tar ungefär 4-6 dagar. Burken skall skakas om ett par gånger så glöm inte att skruva åt locket då. Efter några dagar kan man få en jäsning av innehållet och litet lukt och en mögelbeläggning, det är bara bra för vad man gör är att separera frön det gel som finns runt fröet och ta bort groninghämmare som finns där. När man skakat om och ser att frön separerar från resten av innehållet och börjar lägga sig på botten är det dags att sila av och skölja frön.
Enklast att försiktigt hälla av vattnet och allt utom frön, och fylla på vatten flera gånger
När vattnet är klart och det bara är frön kvar på botten av burken häller du över frön i en sil ock sköljer ordentligt
Nu är det dags att torka dem, går bra att fördela ut frön på ett papper, var för sig, annars så har du problem med hoptorkade frön.
Glöm inte att skriva namnet på frösorten på pappret, förmodligen har man kanske både 5-6 olika sorter på gång samtidigt.
Nu skall de torka i lugn och ro, sedan läggs de in i en papperskuvert. Nu har du frön de närmaste 6-7 åren. Vill man så går det att frysa dem och då är livslängen bra förpackat upp till 20 år.

Till slut, det är bra att inte ta frön från första klasen, bättre att plantan för utveckla sig till nästa klase.

måndag 14 november 2011

Frösamlande

Alla tomter är inte slut än, här är en samling som vi precis ätit upp. Kvar är det bara en del små tomater som ligger för mogning litet kyligare nu.


Nu har det varit dags att ta frö bl.a. från tomaterna, och så här gör jag. Tomaten som jag tar frö från här heter Muchamiel och kommer från Portugal. I år har den fått en riktigt stor kruka på 40 liter och gav naturligtvis riktigt många stora bifftomater.

 Skrapar ur frön från skivorna, Man får med det gelartade som ligger runt fröna, det är ju bl.a. det man nu skall separera bort.

Lägg ner det avskrapade med frön i burken och häll på en lagom mängd vatten och på med locket. Man kan också låta det ligga ovanpå burken. 




Glöm inte och namna burken förmodligen så har du flera olika tomatsorter på gång. Nu skall den stå i 5-6 dagar innan det är dags för fler aktiviteter

Fortsättning följer!

lördag 5 november 2011

Invintring

Har varit upptagen med att utbilda seniorer i Sollentuna i dator kunskap, medlemsmöte, litet trädgårdskötsel där Berit gjort det mesta. Pysslat om de kvarvarande tomatplantorna och  dessutom släktforskat litet.
Därav har det varit tomt på sidan.

Hoppar över en hel del foton och andra begivenheter i trädgården just nu men lovar komma tillbaka litet senare.

Här är i alla fall en bild på växthuset som nu är vinterbonat med bubbelplast. Ja, inte i betydelsen att det odlas växter härinne utan för att förbereda för nästa växtsäsongs start i feb/mars nästa år. Eftersom det har varit så varmt så har det få stå kvar en del paprikaplantor. De har oftast med sig diverse odjur om man tar in dom, och Berit vill inte få in vita flygare eller bladlöss i sin vinterbalkong med pelargoner och andra övervintrare.

Växthuset har allt plockats ut ur. Golvet ordentligt sopat alla väggar och golv ordentligt dammsugit för att få bort eventuella äggsamlingar och andra övervintrare. Sedan så har alla väggar och glas tvättats rent innan det var dags för att sätta upp bubbelplasten.

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...