Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

söndag 17 april 2016

En liten titt i växthuset

Nu så har de flesta av mina sådder fått flytta ut i växthuset.
Här är en mycket opretantiös video tagen med min Iphone som visar på trångboddheten i växthuset
Håll till godo

onsdag 6 april 2016

Rapport från odlingarna med en halt odlare just nu.

Sist jag skrev så var många av sådderna på väg upp. Nu har det gått ett bra tag och viss har det hänt massor med saker i lådorna.

Det verkade som om de flesta av paprikorna jag hade med på mässan gick åt, men jag har inte ännu sett redovisningen.

MiniBells Calibrachoa
Nu har min bredsådd av Mini Bells vuxit till sig och mitt nästa projekt blir att dela på sådden och placera dem i tre hängamplar

Prairie Sun Rudbeckia
Första gången vi såg dem var  en hel bädd full med dessa , med fullt utslagna gula blommor i trädgården på Ullriksdal slott.
Tyvärr så köpte jag frön  i år från en firma som säljer "Plants of  Distinction" här i Sverige. Frön jag fick var dåliga. Redan när jag öppnade påsen så såg jag att frön var väldigt små, normalt så tar jag dessa frön själv och mina brukar vara 2-3 gånger så stora. Det är relativt dyra frön 36 kr,  och endast ca 25 i varje påse.
Samma sort köper man hos RUNÅBERGS billigare 30 kr,  och påsen innehåller 125 frön så kan ni själva räkna ut priset per frö.

Vad fick jag ut då av sådden? Jo sex plantor och en kostnad av 6 kr/frö.
De sex plantorna är omplanterade idag och står i växthuset i nya krukor där de får stå till dess det är dags för att sätta dom ute.


Bataviasallad  (Sanguine)

Som jag skrev tidigare brukar jag förså de första salladerna  och i år provade jag en bataviasallad som blir krusig och man kan plocka bladen undan efter undan.
Idag så har jag planterat om de tre plantor jag sådde i större krukor och ut med dem i växthuset också.


Och vadå, det är ju inte sorten Sanguine! Fel sort i rätt påse. Sorten skall ha vinröda krusade blad!
Gissningsvis så heter dessa Merlot(gröna krusig blad med en ljus röd anstrykning på bladen längs ut).

"Shit happens" som man säger, maila och klaga. Man är ofta noga med sitt rykte så det brukar ordna sig i slutändan. Handla hos de stora svenska Typ Impecta och Runåbergs är ett bra råd.


Balkongen

När jag ändå var på balkongen tog jag en bild på alla Berits växter. Jag får nöja mig med en liten undanskymd plats i ena ändan tv., men det brukar gå bra.


Paprikor

De har stått i datorrummet under tre stora lysrör och vuxit till sig.
De första blommorna har också börjat dyka upp på plantorna, Fram med min lilla sticklingssax, det blir morgondagens projekt att klippa bort alla blommor. Varför det då?
Jo, tar man inte bort dessa så kommer de första frukterna ta väldigt mycket kraft av plantan, och jag vill ha den så hög och stor som möjligt. Vissa år har jag tagit bort dom i flera omgångar. Och inte mer är fyra grenar. Stötta upp stammen så att den inte viker sig under tyngden av paprikan!


Funcu

Mina favorittomater hete Funcu, en busktomat som är relativt tidig och ger lagom stora underbara tomater, söta, krämiga. mumsiga De för stå kvar någon vecka till här uppe, innan de skall ner till växthuset.





Växthuset
Här snurrar fläkten för att hålla värmen, och hyllor börjar fyllas upp just nu av tomatplantor som är omplanterade i mina mjölkförpackningar. Om jag får säga det själv så hittills har tomaterna vuxit till sig riktigt bra, inga angrepp än så länge. Inte heller på paprikorna.
På bordet står dels tomaterna och en tidig potatis  för förodling, en del av dem skall ner i några hinkar. Faktiskt så står det fyra hinkar under bordet med potatis i, som ställdes för groning ett par tre veckor sedan. Jag köpte ju av misstag frön till scharlottenlök som ni såg grott tidigare i bloggen. Nu är de omplanterade var för sig i småkrukor, för att sättas ut i nån av odlingslådorna så småningom.






That´s all folks!

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...