Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

onsdag 21 oktober 2015

Tomater S-15

Större delen av årets tomater.. Alla är helt gillade av smakråden.

Black Plum


En gammal sort som kommer från Ryssland
Köttet är tjockt och matigt, utmärkt till matlagning men går lika bra i sallad eller ät direkt. Ej fullmogna frukter är även fina som salladstomat eller varför inte på smörgåsen. Resistent mot mjöldagg.


Brandyvine


Här är en av mina favoriter
Den ger ljuvligt saftiga tomater med en smak som fyller hela munnen. Det röda köttet har en mycket rik, nästan kryddig tomatsmak. Plantan med sina potatisblad ger stora, tunnskaliga rosaröda frukter, som bör hanteras varsamt. Brandywine, som har sitt ursprung i Tyskland, har odlats länge av amishfolket i USA (1885).

Principe Borghese


 Principe Borghese tomater är den sort som odlas i Italien för sol-torkning. . Ta en hel kvist och häng den mot en varm solig vägg för att torka eller halvera dem torka dem i ugn eller på ett soligt läge.. Soltorkade tomater kan läggas i en burk, ex med olja eller frysas, och bibehåller sin smak och näringsvärde. . Denna mångfald gör dem också utmärkt tomatpuré för konservering eller färskt bruk.
Det är första året jag odlar dessa. Jag har dock använt dem i sallader m.m. Köttet är tjockt och matigt storleken är en mindre plomonaktig i stora klasar. Får se nästa år , det där med torkning om det blir många.



 Vintage Wine



En tomat vars smak slår det mesta. Har haft den i två år nu.
Stora, rosaröda frukter på upp till 600 gram, med dekorativa, gyllene strimmor. En av de vackraste tomater som finns idag. Underbar, söt, delikat smak. Högväxande och potatisbladig. Produktiv för växthus och varma utomhuslägen.



Monserrat



Det är synd Montserrat tomater inte odlas i större utsträckning i Spanien. Skär skivor av denna Katalonienodlade tomater, ser du en elegant nästan blomliknande konstruktion när du skivar den. Delikat rubin-färgade fickor med fruksaft och framför allt smakar gudomligt när beströs med olivolja och havssalt. Som en katalansk specialitet, finner Montserrat tomat ofta sin väg till områdets innovativa gourmetkockar.
Nästan uteslutande produceras de på Emporda regionen Katalonienoch kommersialiseras inte i nuläget. Skörd av denna tomat varar från juni till början av hösten.

Hos mig i växthuset, trivs den utmärkt och ger rikligt med frukt.

White Giant



Stor, 3-400 gram hos mig, krämig vit frukt, är denna tomat utmärkt god. Köttet är bra och härligt fruktig, påminner en av en blandning av färskt skuren ananas, melon och guava. En av våra favoriter! Frukt är mjukare än de flesta stora bifftyper och utbyten kan vara mycket hög.


Roma






Roma ger röda, mycket välsmakande plommonformade frukter. Bästa tomaten för ketchup, tomatsås etc. Jag tycker trots detta att den är välsmakande också krämig och hållbar. Den är högavkastande och nästan kärnfri och smaken är fyllig och lätt syrlig. Plantan är ganska kompakt - 35-60 cm.



Stor Plommon







En tomat jag köpte för två år sedan i paket hos Liedl, som på vårkanten säljer 6-pack färdiga för plantering. Absolut billigaste stället för tomatplantor. Påminner mycket om ovanstående Roma.


Black from Tula



En gammal bekant jag haft under flera år. Ger alltid en bra skörd.
En sällsynt rysk heirloom tomat, Black Från Tula kanske inte den mest attraktiva tomater men är avgjort läckra att äta. Rankade bland de bästa för smak bland de mörka arv tomater, har Black Från Tula en rik, söt och kryddig gammaldags smak. Inte lika mörk som vissa andra "svarta" tomat sorter, ger detta ryska biff tomat 3-4 tum frukt och har beskrivits som "den fulaste och mest utsökta tomat  någonsin har vuxit". Mycket märkligt uttalande. Vackert djupt brunröd med gröna strimmor hållbar.



Brun Fransk


En helt ny tomat för min del. Väldigt god smak, typiskt god i sallad, för sig själva, eller härliga skivor på smörgåsen.










Gul Plommontomat

Har inget namn på denna, små söta gula tomater i klasar, god att ta direkt från plantan en solig dag.



Angele


En riktigt god tomat jag har odlat heter Angelle, en dadelformad liten tomat, högväxande, måste tjuvas. Köpte den i affären och tog frö från den. Finns vissa tider i utbudet hos bl.a. Coop. Själv odlade jag den utomhus i 10 liters spann.

Marzano

"San Marzano-tomaten är antagligen världens mest kända tomat och den enda tomatsort som får användas i en Vera Pizza Napoletana. San Marzano är den överlägsna pastatomaten och den som italienarna älskar till pastasåser. Och det förstår vi, en godare tomat till pastasåser och passata finns inte." "Gormetgarage"

Personligen tycker jag om att äta dem färska, litet synd att använda ett litet antal buskar till pasta eller pizza



Mini Röd


Man är alltid nyfiken och vill pröva nya sorter, inte alltid genom att köpa via fröfirmorna.
Om man tar frön ifrån tomater köpta i affär så är det inte alltid man vet vilken sort eller om det är en F1, dvs att en F1 kan man inte alls räkna med att få samma tomat som den man tar frö ifrån.
Minitomaten är köpt på Coops grönsaker, här är det möjligt att den brutit, flera av frukterna är ganska stora som synes. Vi för se hur de ser ut nästa år.

Flavorino


 Liten plommontomat med saftigt fruktkött och söt smak. Jättegod på grillspettet, men passar också perfekt i sallad. Väldigt hållbar.
 
Alla de här småtomaterna hinner aldrig att mogna helt på plantorna. Gäller att plocka av dem i tid innan frosten.
Jag brukar förvara dem i garaget där vi har en ganska låg temperatur under höst/vinter.
Förra året åt vi upp de sista tomaterna efter jul.
 

Här ligger årets sista tomater på mogning
 

Misslyckade i år
Golden Queen, min älsklingstomat
Riesentraube, tysk röd välsmakande tomat i mängd.




Hur man odlar tomat från frö.

Tomater kan vara busktomater, normalstora högväxande. Sidoskott skall avlägsnas normalt från alla utom busktomaterna. Kvisttomater kan vara kompakta, mellan eller höga.

Det finns sorter med regelbundna blad,  sorter med blad typ potatisblad, smala stripiga blad m.m. Potatis blad sorter, och typer som är bättre anpassade till växthus eller utomhus odling.
Tomater är lätt att odla från frö, och smaken av en mogen, nyplockade, solvarma tomater har liknats vid provsmakning av solsken.

Tomatfrön bör sås från slutet av januari/feb. till april och hållas  vid en temperatur av runt 20 - 25 grader, inom 7 till 14 dagar bör fröna gro. För växthus börja tidigare, för plantering utomhus, (frostfritt) senare naturligtvis.
När plantorna är stora nog att hantera (2-4 blad), flytta de  i enskilda ca 10 cm krukor, väl isär detta bidrar att få kompakta plantor. Låt rötterna fylla krukan innan nästa omplantering.

Slutplantering kan ske på många sätt. Jag krukodlar de flesta av mina tomter, i 10-20 liters spannar, går lika bra att odla direkt i jordsäckar om man vill.
Håll tomatplantor frostfritt hela tiden.De flesta tomatplantor kräver någon form av stöd eller uppbindning snarare tidigare än sent så de inte viker sig.

De nedre bladen bör tas bort när de börjar gulnar, vilket förbättrar luftflödet och hjälper till att påskynda mognande.
Tomatplantor behöver soligt läge.De flesta cherry-typ tomater funkar mycket bra i den soliga uteplatsen i containrar och amplar. Var noga med att erbjuda massor av ljus, och övervaka fuktigheten i jorden. 

Växter som odlas i krukor spannar etc. torkar ofta ut snabbare än de som planterats i marken direkt. Sätt  tomater runt 1m. isär, det är frestande att placera dem närmare varandra när utplantering men eftersom växterna växer ljus och luftflöde runt dem kommer att minska och risken för sjukdomen ökar om de är för nära varandra.

Vattna tomater grundligt och jämnt, men inte alltför ofta, syfta till att hålla fuktighetsnivåer konstant, undvik övervattning eller torka.
 
Vattning tidigt på dagen och håll vatten borta från bladen där så är möjligt, tillåter växterna att torka av innan kvällen och hjälper till att minska risken för sjukdomar.

Tomater kan skördas när de börjar visa färg, kommer att fortsätta att mogna efter att de har avlägsnats från plantan. Men ju närmare du kan få solmogen desto bättre smak kommer att bli.
Färska mogna tomater bör inte förvaras i kylskåp. Smak och konsistens börjar försämras när temperaturen sjunker under 12 ° C. Tomater är bäst förvarade i rumstemperatur borta från direkt solljus tills det ska användas. 
Kylskåp saktar av mognaden av tomater. Kyl endast extra-mogna tomater om du vill behålla dem från att mogna vidare.







 


 






 






söndag 11 oktober 2015

Vin kvinnor och sång bl.a.

Hösten gör sig allt mer påträngande. de sista fyra nätterna har vi haft minusgrader. Gårdagens natt så lågt som -4,5 grader.

Hotet från vädergubbar/gummor om nattfrost fick en hel del aktiviteter att sätta fart. Utmed långsidan av växthuset stod 7 hinkar med plommontomater och andra minitomater, där väldigt många ännu inte hunnit mogna. Det blev riktigt många som nu ligger i växthuset för befordran till garaget så småningom. Förra årets nerplockade småtomater räckte över jul och nyår. Även de övriga plantorna plockade vi ner tomaterna från, de som vi hade på kort och långsidan av Friggen.


Nästa anhalt blev vår vintesquash som hade växt över alla breddar med lianer och blad. I år blev det fyra stycken också men vi hade i år två oliks sorter så får vi se vilken som smakar bäst i februari, mars eller så.

Som man kan se på bilden så har vi också en del vanlig sommarsquash at ta reda på också. Några små fanns kvar men i friggen ligger en hel hög med dem färdiga för konsumtion. Frusna squashplantor är blöta att ta hand om gissningsvis 99% vatten.


Den nya sorten för året, Kroschka.4,5 kilo
 
 

Efter några år har vindruvsplantan vuxit till sig och vi har lett upp den på taket till vår pergola där den trivs utmärkt. Klasarna väger upp till ett 3/4 kilo. Speciellt i år har de växt till sig ordentligt.

 
 
 
Vi hann precis innan frosten ta ner druvorna och vi fick ca 18 kilo, räcker precis till en 25 liters damejanne som nu står och bluppar för fullt nere i källaren. Första gången vi gör vin på egna druvor ska bli intressant att följa processen.

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...