Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

torsdag 26 mars 2015

Nordiska Trädgårdar

Nyss hemkommen från utställningen Nordiska Trädgårdar på Stockholmsmässan


Hälsoappen i min iPad hamnade på 4304 steg, eller 3,69 km!.
Varenda steg där var intressant. Rekommenderas!

måndag 23 mars 2015

Dags för tomater


Dags och skriva litet info om tomater nu.


Personligen använder jag mig av ett sålåda med 24 fack. Den numrerar jag på kortsidan 1-4 och långsidan blir det bokstäver A-E. På så vis så har jag reda på i vilket fack jag sått vilken sort. Normalt så blir det 2-3 frön i varje fack, gör att jag får en kompakt sådd.


Beroende på att jag oftast sår sådär 20-30 olika sorter måste man hålla ordning på sina telningar när det är dags att plantera om dem. Annars så går det naturligtvis bra att bredså.

Såjord

I botten har jag 2/3 planteringjord gödslad och den övre 3:e delen är såjord.

Se till att jorden är lagom fuktig innan man sätter ner frön. Jag brukar använda en avlagt blyertspenna, djupet brukar bli ca 0,5 cm. Om du inte har ett plastlock till din sålåda så går det bra att använda någon klar plast men se till att det är litet ventilationshål. Ställ lådan med en temperatur på 22-25 grader. Jag tänder mina lysrör med en gång, då på ett avstånd på 15-20 cm. Lysrören avger litet värme också. Lysrören står på 14-16 timmar/dygn.  Håll koll på fuktigheten i lådan, lagom är bäst.

Om man bara sår enstaka tomater så är det dags att sänka temperaturen till 18-20 grader när de grott. Dessa kan man plantera om litet senare när de växt till sig. Felet man gör när tomatplantorna blir långa och taniga är att man har för hög värme och för litet ljus.

Mina plantor i sålådan får stå kvar tills det är en till två par karaktärsblad framme.

Det brukar bli trångt i varje fack men med en avlagt kaffesked går det utmärkt att ta upp plantorna och plantera om dem. Efter min omplantering så ställs de i 18 grader under en Natriumlampa, dessa lampor är starka och avståndet bör inte understiga 60-70 cm.

Om man har lysrör så håller man dessa cirka 20-25 cm ovanför plantorna

Beroende på intresse så finns det många olika sorters lampor att köpa många av dem är nu Led-lampor som inte drar så mycket ström. Det finns också mindre lysrörs enheter


 

TOMATBLAD


Det finns många olika typer av tomatblad men de två vanligaste är den flikiga, och den andra ser ut som ett potatisblad. (Ja det finns släktförhållande)

Flikiga

Bildresultat för tomatblad
Potatisliknande  

Silvery Fir
Smala flikiga blad.

 

Tjuva eller inte tjuva tomater.


Inte tjuva (determinate tomater)
 


Denna variation har olika namn men busktomat är enkelt att förstå.

Varför skall man inte tjuva en busktomat då?

Busktomaten är som namnet säger buskig och slutar att gro när toppskottet blommar och ger frukt.  Sidoskotten växer fram och ger mer tomater på plantan.

Många av busktomaterna odlar man i krukor, andra sorter för att man inte vill ha rankade tomater. Min favorit här är ”Funcu” tidig med härlig arom och mellan-stor frukt. Determinate där mognar de allra flesta tomater på en gång, kan vara bra att så fler med några veckors mellanrum.

Tjuva (indeterminate tomater)

 
 
Golden Queen
 
 

Dessa växer tills ”frosten” tar dem eller att växthuset blir kyligare och dagsljuset blir mindre.

Här får man välja hur mycket eller hur litet man tar bort av sidoskotten. Odlar du som jag i 20-liters spannar så kan det kanske blir två rankor. Vill man få stora tomater, en ranka. När säsongen börja bli slut så kan man för att få snabbare mogning ta bort de sista blommorna. Mina tomater brukar få en höjd på runt 2 1/2 meter ca. Tjuvar och även blad längst ner kan man ta bort, bra att hålla rent närmast jorden både i krukor och på friland.

Plommontomater och andra småtomater har jag oftast i 10-liters hinkar, det räcker väl till. Även om dessa är högväxande, de flesta står utomhus mot en vägg, så låter jag flera rankor växa fram. Vissa av dessa sorter hade jag faktiskt tomater kvar ända in i februari i år, bl.a. Marzano .

torsdag 19 mars 2015

Använd vad du har.

Nu börjar letandet i skrymslena vad man skall så och plantera i.
Man behöver inte i affären köpa de dyra odlingsbrätten om man vill. Spara på förpackningarna som du köper matvaror i. Om man köper som exempel någon storförpackning av styckat kött får man "gratis" ett ganska stort odlingsbrätt med bra djup som håller fukten riktigt bra. Mindre förpackningar för små sorter.

Här är ett litet urval av mina "förpackningar"
Toarullar är alldeles utmärkt att endera så direkt i eller att omplantera sådden i. Man kan skära fyra slitsar i botten på rullen, blöt upp den litet och vik in dem så rinner inte jorden ut. Så ställer man dem i det sparade svarta trågen. Om man sedan river ur 4-5 tidningsblad som man placerar underst så får man en gratis fuktighetsbevarade botten. Vattna med litet växtnäring då och då. Djupet på rullen räcker till under hela tiden fram till utplanteringen som du gör utan att ta bort rullen, enkelt inget kladd, den multnar bort i jorden.

Jag sparar på mjölkkartonger, olika storlekar, de här, en liters, passar alldeles utmärkt att placera ner sådden av tomater i där de får växa till sig innan jag planterar i hinkar eller ev. på friland.

Tror jag skrev någon gång att om man är osäker på att vattna i kartongerna så kan man skära av ett par hörn nertill så riskerar man inte att övervattna. Själv gör jag inte det utan erfarenheten med att lyfta på kartongen ger dig en uppskattning av fuktigheten i jorden. Dessutom om vi är borta några dagar klarar de sig utmärkt ända upp till en vecka i alla fall.

I väntan på småplantorna


lördag 14 mars 2015

Tomater



Tomaterna har precis skolats om första gången. En del har ju tendensen att "gingla" iväg och för en längre stam. Som tur är så är tomaterna flexibla och den går bra att snurra stammen så att man kortar ned det som skall vara ovan gjord. Större delen är omskolad men det är ju alltid några efterslängar.

Ska försöka nästa gång visa hur man kan snurra eller lägga ner en för lång tomatplanta.
I år blir det cirka 25 olika sorter.
Småtomater/plommon m.m.:
Angelle
Flavorino
Bärnsten
Marzano
Sungold
Kumato
Brun Cocktail
Black Plum
Tomatoberry

Övriga större tomater:
Golden Queen
Eva Purple
Greate White
Vintage
Costoluto
Purple Calabach
Brandyvine
Gul Plommon
Indones
Black from Tula
Silvery Fir tree

 
Paprikorna och Chili har vuxit till sig och är omplanterade en gång, dags om 14 dagar för en litet större kruka.
Temperaturen i garaget är satt på 17-18 grader för att plantorna skall bli knubbiga nu, här kan jag hålla nästan konstant temp.
Den gula färgen kommer från min natriumlampa som är igång 14 tim/dygn
 
 
 
Julrosorna har rest på sig och visar upp hela sin prakt
 
 
 
 

onsdag 11 mars 2015

Dagens foton

 
 












Nu när solen är framme och flera hundratals
vintergäck blommar, snödroppar och varmt och skönt, så blir det nog fika på altan i morgon.

onsdag 4 mars 2015

Sådder

Läget?
Jovars, det artar sig i byttorna så sakta.
Paprikor såddes i slutet på januari, alla frön har grott och jag har även planterat om dem i något större krukor.den 23/2. Hanterar dem precis som mina tomater, har de vuxit sig för långa innan omplanteringen så går det att böja litet försiktigt eventuellt lägga dem något på snedden och sedan räta upp plantan med jorden.
Chili Hungarian Yellow wax  i jorden 3/2 också omplanterad.

Tomaterna såddes 25/2 och idag har faktiskt varenda frö tagit sig så nu har jag 25 olika sorter på gång. Listar upp dem i nästa blogg.

Berit plockade frön från julrosorna i somras men de blev tyvärr inte sådda med en gång, men då får vi ta till litet annat sätt så får vi se om det lyckas. Det blir mest på skoj det är inte det enklaste att få igång dem.
Först blötlägg i varmt vatten där de får ligga 3-5 dagar. Därefter sår man, och sedan skall sådden stå varmt. Ovanpå pannan är alldeles utmärkt plats en månad framåt, därefter en kylperiod en månad (kylskåp) och sedan ut i det fria. Kanhända de inte gror förrän nästa vår, tiden får se.

Mina Rudbeckior Prairie Sun börjar komma upp, och även min andra sort Cappuccino, som är ljusgroende och stått under lamporna i drivlådan börjar gro.

Nu fattas en sötpeppar som heter Lombardo avlånga goda frukter i sallad eller på smörgåsen, det är ingen styrka i den men i övrigt en god smak. Kolla med Impecta

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...