Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

onsdag 27 juni 2012

Buskpionen

Vackra blommor skattar åt förgängligheten alldeles för fort.



Buskpionen blommade precis i regnvädret och många av blommorna blev sönderslagna, men jag hann i alla fall att ta några bilder i år.



Graciösa flikar och ett fantasktiskt ögongodis

söndag 17 juni 2012

Skolavslutning

I stort sett de flesta år våra barn firat skolavslutning, har det efteråt fotograferats framför rhododendronbusken. Alltid lika besvärligt att få alla tre på gott humör och ett leende till fotografen. Ja det är ju tur att man uppfostrad med en kamera i handen, och att sina föräldrar var fotografer. Nu så är "ungarna" utflugna för länge sedan, och barnbarnen får så gott det går posera framför busken istället.








onsdag 13 juni 2012

Forsythia

Kommer ni ihåg våren?


Aquilegia Canadensis och Eldriddarsporre

I mina fröpåsar hade jag kvar några frön av akilejan och riddarsporren.
Vis av förra gången jag sådde så vet jag att dra upp dessa tar sin tid kommer på olika tider och är verkligen litet skötebarn. Små, ynkliga tunna, känsliga för torka.

För över tre månader sedan så sådde jag de överblivna frön jag hade och här är resultatet.




Det blev två aklejor och två eldriddarsporre som behagade titta upp. De får nog stå kvar ett tag till här innan jag flyttar på dem. Får se om det blir mer rapport härifrån då.

måndag 11 juni 2012

Nu blommar våra Allium



Nu blommar Allium för fullt. En fördel att rådjuren inte mumsar i sig dem. Med årens lopp har det blivit en riktig stor plätt som breder ut sig med stora blad.

Ett är säkert i alla fall att de är älskade av alla bevingade insekter som vill ha pollen och nektar.


lördag 9 juni 2012

Prarie Sun igen

Äntligen efter några timmar på knä i rabatterna så har alla plantorna kommit ner i jorden. Det blev över 100 stycken. Dessutom så skall resten till dottern i hennes lådor.
Fördelen med som jag gjorde att sätta dem i ett pluggbrätt så går det riktigt bra att plantera ut dem
Så fick jag ner bärmållorna också, ska bli kul att se hur dessa artar sig. Bladen som spenat och bären i bladvecken som smultron.


En upptagen plugg ur brickan.

Prarie Sun


Favoriten
Nu är det dags att släppa ut dem i frihet. I år så har vi i överflöd av plantorna med hos dottern står flera lådor som skall få bekanta sig med plantorna. Resten är inga problem, dem tar Berit hand om. Skönt!






torsdag 7 juni 2012

Ageratum

Vadå Ageratum, jo den heter Dwarf Ball (Mixed)
Det var ju mina gratisfrön jag fick efter beställning hos Impecta
Bredsådd i en plastlåda, där alla frön kom upp, och som blödig som man är så när det är dags att skola om så vill man ju låta de flesta få liv efter sådden också.







Ja, här står dom i en lång rad. Det går ju inte och kasta dem. Nu skall de snart ner i jorden resten blir bortauktionerade till lägsta pris. Det är svårt att vara hård och bara rycka upp plantorna till  komposten.

onsdag 6 juni 2012

Zolushka i hink





Zolushka potatisen har utvecklat sig fint Både de som är planterade i landet och denna som jag satte i en 20 liters spann.Eftersom det varit så kallt och regnigt så naturligtvis stannar allt upp ett tag, men jag är nöjd denna spann som åker ut och in i växthuset beroende på temperatur..

Svenska flaggans dag

Idag är det nationaldagen och lugnet har lägrat sig något. De senaste veckorna har ägnats åt utbytet av datorer i Internet caféet i Tors Backe.
Regnet har slutat och i växthuset är det otroligt mycket jobb med flytt av tomater, några tomater har stått ute i rusk och blåstvädret och blivit avbrutna men som tur är så har jag flera än jag kan använda.
Dagen lär gå åt med att få ut dem som skall vara ute och dessutom att börja plantera mina sådder.

På något sätt skall man väl observera dagen i blått och gult och här är vårt tillskott.









HÄNGLOBELIA


FUNCU TOMAT





Ja det är min egen produktion

lördag 2 juni 2012

Regn och regn och fullt växthus och dåligt med tid

Har inte haft tid att fylla på här. Tiden har gått åt till SeniorNets Internetcafé där vi bytt datorer och program

Jaha, då har man lagt tillbaka sina kortbyxor i garderoben igen då. Att ha en kortärmad skjorta på sig är ju inte att tänka på. I morse var det två grader varmt så vi är väl nära järnnätterna nu kan tänkas.
Vi har för säkerhets skull fått täcka plantorna en gång med skuggväv men den natten blev varm i alla fall.

Den här bilden är tagen för några dagar sedan men kunde lika gärna vara tagen idag. Tomater och allt annan får allt stanna inne några dagar till innan de åker ut i landen.
Har inte haft någon värme på i v-huset så om det är uppehåll så skall jag titta till gurkplantorna och paprikan. Eventuellt så får jag ta ut fläkten och höja värmen litet grann.



Trångt om saligheten, värre blev det då de andra hinkarna skulle in för kvällen
De allra flesta tomater är nu "hinkade" och de sorter som skall stå ute är "Funcu" den fina busktomaten  samt "Riesentraube"också en av favoriterna med massor av lagom stora tomater i juli/aug. och så skall det "levereras" tomater till dottern bl.a. så när allt är under kontroll så kan man faktiskt sitta här med ett glas vin. Isolertaket är nertaget och nu skall även sidoväggarna tas bort.

Till höger på marmorbordet står något  som jag inte prövat förut, nämligen att driva upp i toalettrullar. Fördelen med toarullarna är att de är högre än de vanliga fyrkantiga byttorna vilket gör att rötterna kan sträcka ut sig bättre. Det är faktiskt redan nu skillnad på plantstorleken kan jag se.

Varje år så har jag insamling av mjölkförpackningar, blir det bra så är väl toarullarna nästa objekt.

Berits pellisar har fått flytta ner från balkongen, och mina hängpellisar har fått flytta ut i v-huset med ny jord. Kvar på balkongen står bl.a. vår stor buske med Rosmarin, kommer inte ihåg när den köptes men minst 5 år gammal. I år så har den blommat med små ljusblåa blommer för första gången. Kul, det har jag inte sett förut, men de man köper ute är ju unga exemplar.

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...