Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

torsdag 24 maj 2012

Sommarstugans härligheter

Ute i sommarstugan hade jag en av mina kameror med mig, så denna gång blir det i makronivå.
Körsbärsblommorna blommar för fullt och alla holkar är fulla av fåglar nu. Blåbärsbuskarna lockar till sig både humlor och bin. Lingonblommorna är inte riktigt utslagna än, får se om jag hinner ut.

onsdag 23 maj 2012

Häggmispel

Utanför vår entré växer en häggmispel som blommar överdådigt varje år.Det blir massor med bär och den sort vi har producerar goda söta bär som är ätliga. Problemet som uppstår är att våra fåglar redan nu har tagit köbiljett, man vet precis när de är som godast. Så det gäller att ha koll på läget som det heter. Det går att göra sylt eller marmelad på dem, samt nedanstående.




Ingredienser på Häggmispel muffins

100 g smör
2 st ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
skalet av en citron, det gula
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl bär från häggmispel







Sätt ugnen på 175º varmluft om du vill göra stora muffins,
och 200º varmluft om du vill göra små.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten

Tillsätt bären och rör om försiktigt.

Placera ut pappersformar i en muffinsplåt eller dubbla pappersformar på en bakplåt. Fördela smeten i muffinsformarna, fyll varje form ungefär till 2/3.

Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti.

Receptet bl.a. från Matklubben.se

tisdag 22 maj 2012

Svea


Svea dagishund, den yngsta i flocken två år nu, nyfiken på allt. Minischnauser robust bra temperament och sällskaplig barnhund.

måndag 21 maj 2012

Bärmålla

Bärmålla "Strawberry Sticks", frön jag köpte mest för skojs skull. Är nu omplanterade och växer riktigt bra i sina små krukor. Ingen brådska att sätta ut än.
Smultronlika bär ska det bli och bladen kan man använda som spenat.

Päronträdet

Nu har vårt spaljepäronträdet börja blomma. Det är små delikata blomknippen med massor av detaljer attt titta på.


söndag 20 maj 2012

Ryska Zolushka

Ni kanske kommer ihåg att jag satte frö från en rysk potatis som Några av plantorna hade redan små centimeterstora potatisar, så det skall bli intressant om några månader vilket resultat det blir.
Inte så illa från ett frö tycker jag

lördag 19 maj 2012

Squash Partenon och Diamant

Nu har mina squash blivit så stora att det är dags att plantera om dem en sista gång

Den nogranne åskådaren kan väl inte undvika att se raden med kinesisk salladskål utefter kanten

Återigen så gör mjölkförpackningar tjänst, och här får squashen stå i tills det inte är någon frost ute.
Bästa stället är komposten där näring från varmkomposten tacksamt tas emot. På denna yta räcker det med tre plantor eftersom de växer sig riktigt stora. (eller fyra)


Gurka har vi satt två sorter "Max" och "Sherpa"

Frön och bilder från Impecta





fredag 18 maj 2012

Eva Purple och Black from Tula

Oj, jag har glömt två av mina bästa tomatsorter nämligen "Eva Purple" som får ljuvligt fina tomater, fasta med fin arom. Sedan så låg på samma ställe"Black from Tula" också att rekommendera.
Svart tomat från Tula. Nu har plantorna precis kommit upp, så får vi se hur långt efter de egentligen är. Ibland så lönar det sig inte att så för tidigt eftersläntarna brukar komma ifatt.
Tula (ryska Ту́ла) är en stad i Ryssland och är den administrativa huvudorten för Tula oblast. Staden ligger vid floden Opa ca 190 km söder om Moskva och har cirka en halv miljon invånare. Man vet att staden fanns så tidigt som på 1100-talet men den kan även ha funnits före det. Under andra världskriget lyckades staden stå emot tyskarna och blev därefter klassad som en hjältestad. Cirka 12 km sydväst om staden ligger godset Jasnaja Poljana (Tula) där den ryske författaren Lev Tolstoj föddes och verkade.

Det visste ni inte!
Å andra sida visste inte jag det heller. Tänk vad allmänbildad man blir av tomater

torsdag 17 maj 2012

Berits Bouganvilla

Nu har Berits Bouganvilla fått flytta ner till sin sommarposition vid glasväggen till vår veranda vid ingångens entrén.

Det växer för fullt

Uj Uj Uj, hemma efter några dagar i sommarstugan. Nu kan man se att det verkligen växt i växthuset: Om det var trångt tidigare så är det inget emot vad det är i dag.Nu lär hela helgen gå åt med att plantera om.

Här är en bild på hänglobeliorna , de första blommorna har redan spruckit ut, men vågar man sätta ut dem, det blir i så fall att hela tiden ha koll på termometer. Men de mår allt bättre av att stå några veckor till där de är.

tisdag 15 maj 2012

Sommarstugan

Sitter i sommarstugan med en dålig uppkoppling. En massa bilder väntar på mig hemma. Just nu så växer det riktigt bra, och potatisen har fått komma ner i jorden. Dottern frågande om temperaturen i jorden så det blev att plocka fram min fina stektermometer  och se där var det 9,5 grader, så där fick dottern ner sina potatisar för mig. Nu återstår vem som får sitt första kok bara. Hmmm, jag får nog sätta mig och prata med potäterna.

Här ute ligger vi ungefär 14 dagar efter mot Sollentuna, men det är bara roligt att kunna uppleva våren två gånger. Körsbären har precis slagit ut, marken är fortfarande alldeles full med vitsippor och här fixar fåglarna mat till sina ungar utan att knacka på rutan. Tog med min Nikon med tele ut men till trots för ett hundratal bilden på talgoxen är det svårt att få en bra bild, men här kommer i alla fall två stycken.

Jo, jag ser dig nog, men där du står med din kamera stör du mig inte!

Här kommer det litet mat.



Vi har ett körsbärsträd vi träter om om det skall stå kvar eller inte. Egentligen passar det inte in i en natur trädgård och vi har inte planterat det så det får stå kvar. Vi har förlorat varje år att möjligtvis få ett enda körsbär. Förmodligen är det någon pippi som tappat en kärna, en gång i tiden, och så har väl man själv sett till att betingelserna med trädet gjort att det vuxit upp med små goda bär.


fredag 11 maj 2012

Omplanterings dax

Så är det äntligen dags att slutplantera mina tidiga första sex Funcu busktomater. De har utvecklat sig riktigt bra stadiga plantor som fått flera givor med gödning eftersom de stått i mjölkförpackningar. Är man inte noga med detta och dessutom inte ser till att plantorna får värme och ljus blir det bara höga taniga ex.

Funcun står i tio liters hinkar och mår bra av att stå ute. Än så är det litet tidigt att permanent låta dom stå ute men som alla plantor behöver man vänja dem succesivt.
Ett tecken på att plantan trivs med välutvecklade rötter
Ner med plantan i botten på krukan, gör inget att halva plantan kommer under jord, nya fina rötter utvecklas.
Tomater måste få flera givor av gödsling under säsongen för att det skall bli fina tomater.
Jag brukar använda mig av ett råd som gurun Åke Truedsson ger nämligen att en bit ner i hinken lägga en ring av gödning utmed kanten som plantan litet senare kan ta upp.
Det finns olika sorters gödning, behöver inte vara någon specialsort utan ex. potatisgödsel funkar fint. Weibulls potatisgödsel innehåller NPK 6-3-8.
Hundarna är som tokiga i det så det gäller att se till att gödseln är ordentligt nermyllad.

Jag vill ha en kraftigare gödsel typ NPK 11-5-18 micro både Nelson och Yara har dem. Dessvärre finns de inte vad jag vet i mindre förpackningar men om man är några stycken kan man dela på det och få en billig gödsel.


Efter väförättat värv så får de stå ute i solen ett par timmar

torsdag 10 maj 2012

Vad med litet reaktioner??

Över 4300 besök har jag fått men egentligen bara en kommentar till trots för att det finns möjlighet till detta.Längst ner i varje inlägg finns dessa rader:


I de fyrkantiga rutorna kan man klicka i dina reaktioner.
Om du vill skriva en kommentar så klickar du där det står just nu 0 kommentarer



Jag väntar på era reaktioner!!

Trångt om saligheten

Nu tycker innevånarna att det är dags att flytta. Rummen har blivit för små, det är alldeles för många gäster runt omkring och speciellt den sociala delen med att hela tiden behöva vänta på sin matranson med näring är problematisk. Man är dock överens om att den yttre världen är alldeles för kylig utan uppdraget är att ge var och en ett eget bättre livsrum så länge.
Sättpotatisen Amandine tyckte att det är ett alldeles gyllne tillfälle att flytta till landet vilket värden kommer att åtgärda snarast.
Frågan om det inte är dags att ta bort isoleringen i taket helt och hållet skall tas under övervägande.

Vad med oss då?

Vad med oss då, vi kan också sitta fint, give me five, rulla runt osv.

onsdag 9 maj 2012

Eftermiddagskaffe

Här var det eftermiddagskaffe.
Här sitter jag som är elva och ett halvt år och måste tacka för varenda smula jag får. Orättvist, dagismatte och husse dom bara tar för sig av läckerheterna, och jag får inte ens se vad dom har på bordet.

fredag 4 maj 2012

Hänglobelian

Hänglobelian Cascade Rainbow med sina olikfärgade blommor blir en jättestor hängande boll.
De ljusgroende frön har tagit sig riktigt bra och planterades om för ett par tre veckor sedan så nu står de i växthuset både amplar och även att sätta på garageväggen














Trädgårdsmusen

Kom skuttande alldeles orädd, stannade precis i maskrosrosetten och väntade på att bli förevigd på kort. Fram med telefonen, ställa in den på makro och be lilla jag att stanna en litet stund till.

Tomaterna

I mitten på februari sådde jag de första tomatfröna av sorten Funcu som är en tidig busktomat. Man kan nästan så här tidigt 6 Mars se detta. Förhoppningsvis så kan jag få litet tidigare tomater på detta sätt
Dessa frön och lite andra ställdes under tre lysrör som jag har monterade i mitt datorrum. Temperaturen är precis lagom för sådderna 22-25 grader



25 mars blev de omplanterade i varsin kruka och flyttades till ett kyligare rum i källaren. I år har jag varit givmild med gödning, mer än vanligt och resultatet är därefter. I mars sådde jag resten av tomatfröna som efter att de dök upp placerades direkt i källaren.



15 april  Tomaterna är nu omplanterade i mina mjölkförpackningar och står ute i växthuset som varit i gång sedan början på april. Där får de stå tills det är dags att stoppa ner dem i hinkarna.




23 april hade de första Funcu tagit sig riktigt bra




28 april. Mina Prairie Sun vars frö jag plockade själv i höstas bredsådde jag och dom fick stå uppe i datorrummet. Efter ett tag så stod småplantorna still och det visade sig att jag sått alldeles för många frön och utrymmet blev för litet och rötterna hade inte plats att breda ut sig. Nu fick jag det tvivelaktiga nöjet att litet för tidigt omplantera dem var resultat du kan se här, det blev 108 plantor!




2 maj Kom en del av tomatplantorna ut tillfälligt i solen för första gången. Det är dags att ta fram hinkarna nu.
Här står Golden Queen, en portugisisk tomat, m.m.
Det är allt litet skillnad på de från bilden 15 april och fram till nu.


onsdag 2 maj 2012

Sommarstugan

I helgen så var vi i Spillersboda. Ömsom varm dag ömsom kallt dagen efter med blåst.
I varjefall så började det torka upp i markerna och solen sken genom grenarna.
















Årets första blåsippa för min del.













Inte var det badbart, blåste gjorde det och handskarna dom var hemma.


Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...