Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

onsdag 28 december 2011

Violer till Mor 2011-12-27 11 grader varmt

Än så har inte vintern tagit sitt grepp över trädgårdarna.
Här är ett foto på violer som jag tog  den 27 december 2011


Vår Asiatiska kål/sallad står sig fortfarande fint men nu så har vi snaskat i oss det mesta av den.
Grönkålen har naturligtvis varit riktigt fin pga det fina vädret. Så under julen har vi gjort Halländsk långkål.

söndag 11 december 2011

Litet att göra innan jul

Kallt och snöblask, inte så mycket att göra i trädgården den här tiden. Snart är det jul med frågetecken på vad som skall stå på julbordet. Den eviga frågan vad skall man ge barnbarnen som redan har det mesta.
Och vår intelligenta råtta som mor kom på när den hade klättrat upp i busken där vi hängt upp fröautomaten. Först går den upp via vår trappa och sedan tar den sig över till busken. Inte undra på att det gått åt så mycket frö på sista tiden.

Härom dagen fick jag e-post från Impecta där vi brukar handla det mesta av fröer, en förhandsvisning ur katalogen som är på väg.
Ska nog passa på och beställa litet, då Impecta ger ett bidrag till barncancerfonden för varje beställning som kommer in för jul.

Något som drog mitt intresse var en rysk potatissort som heter Zolushka. Ja, du får köpa frön alltså. Det skall verkligen bli intressant att se vad det kan bli av dem.
En ny Physalis som heter Grisea och ståtar med gula frukter, man måste prova om den är lika smakfull om inte annat.
Så hittade jag något som jag letat efter länge, "tomma fröpåsar". De gamla är fullskrivna med olika sorter så nu kanske det kan bli ordning på torpet.

Nu har jag tagit fram mina sillrecept. Gäller att man har alla ingredienserna hemma.

Inlagd sill
4 urvattnade sillfileér (använder Abbas inläggningssill på burk)
Rödlök
Purjolök
Morot
Pepparrot(om man har)

Lag:
½ dl ättikssprit
1½ dl socker drygt
1½ dl vatten
4-5 kryddpeppar krossade
2 lagerblad
ev. ett par lagerblad

Vatta ur sillen
Blanda alla ingredienserna till lagen , koka upp och låt svalna
Skär filerna i lagom stora bita och varva med grönsakerna i en burk. Slå över den kalla lagen, se till att lagen når överallt i burken.
Låt stå i 2 dygn eller litet till. Sedan tar man fram en kall snaps och smakar av.
Rödbetspad ger en fin färg, men inget till smaken.

CURRYSILL
Ursprungligen skall man använda det som kallas "marinerad sill" som finns på burk i Danmark, men jag har inte hitta den.
Jag använder samma lag som den inlagda, hackar fint litet av grösakerna och lägger i marinaden, ingen kryddpeppar.

Låt stå i ett par dygn+ sedan:
sila av lagen
blanda i creme fraiche, du kan tunna med litet grädde om man använder den 36%.
Curry, ordentligt så att det blir smak!
Salt och peppar
Ett par nypor socker
Hackad rödlök
Hackad äpple

Jag brukar låta det stå ett par dygn. (Du vet väl att kylskåpet skall ha en temperatur på 4 grader?)

Lägg upp på tallrik tillsammans med den inlagda sillen, smör, knäckebröd och en kall OP Andersson

Tack Bertil för recepten, vi tar "sillfrukost" efter helgerna!


PS Köp matjesill hos en fiskhandlare i fileér istället för den på burk!. DS

måndag 5 december 2011

Ögonblicksbilder 5 december 2011

I natt har det varit frost och kallt, sakta men säkert så verkar vintern ta sitt grepp.
Än så finns det sådant som fortfarande försöker hålla sig kvar trots temperaturen.




Grannen har ett träd som står i full blom





På bordet står en vas med våra sista rosor, inte fullt så vackra som i somras men påminner om det som var.

Den Japanska salladskålen tål kyla, i natt var det ett par grader kallt men inga problem den tar upp sig igen.


Miscantus Sinensis
För några år sedan så frösåddde jag, flera av plantorna börjar nu växa till sig ordentligt och för de fina ställningarna som blir så vackra denna tid på året.

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...