Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

måndag 29 augusti 2011

Jag har blivit robbad!

Idag var dotterdottern Sonja på besök samt för att hämta våra dagishundar. (Hunddagiset 12 tassar), Celma, Kajsa och Svea.
Sonja gick på upptäcktsfärd vid växthuset och hittade naturligtvis mina plommontomater, kom tillbaka glatt mumsande på läckerheterna. Som tur är så klänger plantorna högt upp så morfar får nog en och annan tomat i alla fall.
 Sonja frågade varför de bara har stora tomater hemma och inte dessa små goda . Så nu får jag ännu mer plantor att dra upp till nästa år.

 

Blåeld

Vi har ett ställe i trädgården som är rakt under vår stora tall, där växte i stort sett ingenting, gräset blir torrt, och marken ser bränd ut nästan.
För några år sedan tog vi en liten planta av en Blåeld från vår sommarstuga och satte ner. I år så har vi fått klippa bort en del av dem, men när alla blommar så gör de skäl för namnet.
Neptuni åkrar på Öland är nog den mest kända platsen med sina blommande Blåeld.
Dikeskanterna utefter vägarna är fulla med blomster, mycket beroende på att det är förbjudet att klippa vägkanterna.
Något som man skulle ta efter på fler ställen och därmed få en varierad flora, än det som blir när man klipper och förstör den naturliga återväxten.



fredag 26 augusti 2011

Upphittad i komposten

Kom hem efter en resa i Västergötland bl.a. till Skövde och Billingen, i ösregn under resan dit men sedan vacker väder var vi än flyttade oss. Vi var också uppe vid Läckö slott som jag återsåg  igen efter ca 50 år.
















Titta vad man kan hitta i komposten.
Vi brukar sätta ner lökarna i komposten när det blir frostfritt på våren.
Detta är den andra som villigt blommar vid denna tidpunkt. Om jag läst rätt så är normal blomningstid för amaryllis någon gång på våren, men de har sin egen blomningstid tydligen.
Hur går det med tomaterna då? Jo, det går så sakta framåt, de tar lång tid på sig att mogna. Varken i växthuset eller de som står ute.
Det är bara våra Funcu som ger litet grann än så länge, samt plommontomater som växer utefter en solig kortvägg. En  ny sort som heter Tomatoberry har också mognat några tillsammans men sort som heter Riesentraube som är jättegod.
Fortsättning följer

söndag 14 augusti 2011

Super Star

Vår gamla rabattros Super Star
I år har de varit riktigt fina och ganaska fria från ohyra

Paprika

I år sådde jag paprika tidigt och det har givit resultat nu. Både de som står i växthuset och de som är utomhus.
Jag tror den heter Snackpaprika köpt på Coop för några år sedan och jag även här tagit frön ifrån.

De som är i växthuset













Utomhus


Funcu tomater

I år har tomaterna mognat väldigt långsamt.
De stora tomaterna är i stort sett fortfarande inte mogna. Bara mina plommontomater och sorten som heter Tomatoberry har mognat fram.
Bilden visar en del av mina Funcu 18 hinkar. I går hade vi i alla fall fest på de första mogna tillsammans med nyupptagen lök, det var mums det!

Plommontomater
Tagit frö från köpta tomater hos ICA

Chili

Här är en tidig bild av mina Chili buskar. Det är dags att smaka av dem. Får väl ta och torka en del så vi har till köttfärsen bl.a. i vinter.

måndag 8 augusti 2011

Nu så har det regnat!

Åkt ut för att måla litet på huset, Men söndagen bjöd på 14 mm regn, behövligt och kanske kantarellerna behagar komma upp nu då.
Några bilder på mina Prarie Sun. Dessa är frösådda av förra årets frön från blommorna. Ett litet pilljobb men belönar dig rikt med många nya plantor

torsdag 4 augusti 2011

Sitter i sommarstugan med dålig uppkoppling

Vistelsen i sommarstugan har varit angenäm. Inte en droppe regn medans vi varit här, samt 25-27 grader varmt. Här har jag bara en mobil lina med sämsta uppkoppling för att kunna läsa e-post m.m. Kan inte skicka tunga filer för då drar Tele2 ner trafiken till ett minimum. Men här kommer en sommarbild hemmifrån i alla fall.

Mariaklocka

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...