Växthuset

Växthuset
Växthuset

Räknare

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården

Buskpion, ursprungligen från Bergianska Trädgården
Från vår gamla buskpion i trädgården

söndag 27 februari 2011

Det gick inte

Även solen har sina fläckar. Inte en enda av mina tomatfrön sådda har kommit upp. Har bara hänt mig en gång tidigare.
Ja, suck, men kvällen är inte förstörd för det. det är många danser kvar innan sista dansen.

Får trösta mig med mina paprikor och chili som skall planteras om nu istället. Nu är det dags att sätta alla de andra tomtatfröna istället

måndag 21 februari 2011

Skatt på USB och hårddiskar

Nu blir det skatt på USB minnen och hårddiskar från 1:a april

Upp till 80 GB – 1 kr/GB

81-250 GB – 120 kr

Över 250 GB – 160 kr

Läs denna artikel från PC för Alla
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.360149/1-april-kopieringsavgift-pa-harddiskar-och-usb-minnen.

Dags att handla en hårddisk om man behöver en för sin backup

söndag 20 februari 2011

Busktomat Funsu

Nu äntligen så har jag fått ner mina första tomatfrön. Dessa blir satta ungefär fjorton dagar innan jag sätter resten av mina frösorter. Kunde ha fått komma ner i jorden en vecka tidigare.
I denna omgång så är det de tidiga busktomaterna Funsu, och har jag tur så kanske de är mogna lagom till midsommar. Då har de växt till sig både på balkongen och sedan ut i växthuset fram till dess att temperaturen utomhus tillåter att de står ute.
En andra sådd av samma sort sår jag litet senare för att få en spridning tidsmässigt på mognaden av tometerna.

torsdag 17 februari 2011

Två veckor gammal sådd

Nu är paprikorna 14 dagar gamla. Plasten har ersatts med ett plastlock och jag har sänkt temperaturen till undefär 18 grader. Behåller lysröret ungefär 15 cm ovanför. De första hjärtbladen börjar komma nu. Snart är det dags att tända upp lamporna på balkongen och förbereda för all sådd som skall stå därute. De första tomatfröna skall ner i jorden nu i helgen, och det blir Funcu min busktomatfavorit som dessutom är tidig. Passar bra på balkong bl.a.

måndag 7 februari 2011

Rapport från paprikasådden

I dag så är det femte dagen sedan sådden av paprika och Chili.
I sålådan händer en hel del. Samtliga frön har tagit sig och rottrådarna börjar söka sig ner i jorden. Fröna ligger ju bara ovanpå jorden och sålådan har bara en plastpåse runt sig för att behålla fuktigheten. Se förra inlägget.

Jag har dragit ner ett lysrör som ligger 10 cm ovanför sålådan

Här är en närbild på ett av fröna


onsdag 2 februari 2011

I dag så är det dags att börja så

Var nere i vårt förråd och hämtade såjord. Vis av erfarenheten så köpte jag i höstas en stor säck med jord istället för att nu åka och köpa små påsar i handeln som är mycket dyrare. Det finns bra och mindre bra såjord, brukar köpa Hasselfors om den finns.

Idag så sår jag Snackpaprika och Chili.
Vad med frön? Jo gå till din grönsaksdisk och köp några paprikor som du äter upp och så sparar du fröna. Samma med Chili, det är bara att välja sort med ordentlig hetta eller en mildare. Torka fröna och så kan du så dem. Paprika och Chili skall sås tidigt för att utvecklas bra.
Endera så kan man bredså i en bytta eller så i ett minidrivhus

Förkultiveras inomhus i såjord. När man sår så är det bra att i botten ha ett lager av bra blomjord och toppar upp med ett par centimeter med såjord. På så vis kommer sådden att få en rikligare näring när de växer till sig, och innan omplantering.
Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan.

Ljusgroende. Betyder att man bör ha någon form av lampa typ lysrör eller högtryckslampor, metallhalogen eller natrium, de senare två är överkurs naturligtvis. Använder man lysrör så sänker man ner armaturen till runt 20 centimeter ovanför sådden 12-14 timmar/dygn. Men, jag har också bara haft en låda stående i ett ljust fönster. Men eftersom jag sår andra ljusgroende frön typ lobelia m.m. så har jag här tre stycken lysrör.

Håll sådden vid 20-25 gr, ljust och något svalare efter groning. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Odlas på varmt uteläge, i växthus eller liknande. Går jättebra på en varm balkong. Ta bort första fruktämnet för större skörd. Det är bara att vara hård med de första fruktämnena.

Titta på november 2010 så ser du det årets snackpaprikor

Lite bilder påodlingarna just nu

Här kommer några bilder på odlingarna som de ser ut idag. Det börjar bli dags att flytta ut gänget till växthuset det börjar bli alldeles f...